Minister Verlinden geeft startschot voor de vernieuwde herbruikbare flessenlijn ter ondersteuning van opmars 0,0% bieren in de Stella Artois brouwerij
Miljoenen investering in duurzaamheid en verantwoord drinken
Dinsdag gaf Minister Verlinden het startschot voor de vernieuwde herbruikbare flessenlijn in Leuven, een investering van 6,5 miljoen euro en goed voor 140 miljoen herbruikbare flessen in 2022. Zo kan de brouwer de groei van 0,0% bieren, zeker in het begin van het jaar, verder ondersteunen.
Minister van Binnenlandse zaken, Annelies Verlinden, werd op de brouwerij rondgeleid door brouwerijdirecteur Alexander Soenen en gaf het officieel startschot voor de herbruikbare flessenlijn.
Alexander Soenen, brouwerijdirecteur van de Stella Artois brouwerij:
“Wij blijven steeds investeren in onze brouwerij. Deze nieuwe herbruikbare flessenlijn toont onze voortdurende inzet, zowel op het vlak van duurzaamheid, als op het vlak van verantwoord drinken.”
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden:
“Alcoholvrij bier in een duurzaam flesje klinkt mij als muziek in de oren. Net als velen probeer ik mijn steentje bij te dragen om de afvalberg zo klein mogelijk te maken. En daarnaast komt de populariteit van 0,0% bieren ook de verkeersveiligheid ten goede. Ik ben blij dat ik vandaag het startschot heb kunnen geven voor een nieuwe, duurzame flessenlijn bij AB InBev. Verkeersveiligheid, innovatie en duurzaamheid komen hier samen.”
Alcoholvrije bieren in volle opmars
Uit onderzoek* blijkt dat steeds meer consumenten op zoek gaan naar niet- of laag-alcoholische alternatieven. De Belg gaat bewuster om met alcohol en kiest vaker voor een alternatief dat even lekker smaakt als een klassiek pils- of speciaal bier. Datzelfde onderzoek toont dat in 2021 het marktaandeel van alcoholvrij bier in België steeg tot 3,7%. Het is bovendien een van de snelst groeiende consumentengoederensegmenten in België.
Net Zero
De nieuwe herbruikbare flessenlijn zal 140 miljoen herbruikbare bierflesjes per jaar produceren en is ook veel duurzamer: een waterbesparing van 4 olympische zwembaden per jaar. België speelt hier een voortrekkersrol: herbruikbare flessen zorgen voor aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en zijn veel vriendelijker voor het milieu dan bijvoorbeeld een wegwerp fles of plastic flessen. Herbruikbare flessen zijn bovendien niet voor alle markten. Landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk werken met een wegwerp flessensysteem.
Op het vlak van circulaire verpakking heeft de brouwer zeer duidelijke doelstellingen. Tegen 2025 wil AB InBev al zijn producten in verpakkingen die herbruikbaar zijn of grotendeels uit gerecycleerd materiaal bestaan. In België is deze doelstelling reeds bereikt via de herbruikbare bierflessen en vaten. Bovendien bestaan de blikken en glazen flessen van de brouwer uit meer dan 50% gerecycleerd materiaal.
“Een bak bier is voor iedere Belg de normaalste zaak van de wereld, maar op het vlak van verpakking, is dit de meest duurzame optie. Samen met ons innovatiecentrum, ook gevestigd te Leuven, gaan we op zoek naar de meest duurzame verpakking. Zo heeft ons wereldwijd innovatiecentrum (GiTec) het lichtste bierflesje ter wereld ontworpen.”
vervolgt Soenen.
Meer informatie in het ESG-rapport van AB InBev.
* Nielsen : BE Off-trade MAT P12 2021