Luiks burgemeester Willy Demeyer bezoekt waterzuiveringsinstallatie in de Jupille brouwerij ter ere van wereldmilieudag
AB InBev en De Watergroep verhogen capaciteit en zuiveren jaarlijks 160 Olympische zwembaden aan brouwerijafvalwater tot zuiver drinkwater
Vrijdag 4 juni 2021 — Ter gelegenheid van Wereldmilieudag bezocht Luiks burgemeester Willy Demeyer vandaag de uitgebreide waterzuiveringsinstallatie van de AB InBev brouwerij in Jupille. De Burgemeester bekeek de installaties en proefde er tot drinkwater gezuiverd brouwerijafvalwater. Dat water wordt ingezet voor technische toepassingen in de brouwerij. Sinds dit jaar zuivert de Jupille brouwerij, in samenwerking met De Watergroep op die manier zo’n 400.000 m³ water per jaar, goed voor 160 Olympische zwembaden, tot zuiver drinkbaar water.
Luiks burgemeester Willy Demeyer werd op de brouwerij rondgeleid door brouwerijdirecteur Steven Van Belleghem en Nikki Janssens, procestechnoloog bij De Watergroep. Zowel de burgemeester als alle aanwezige partners moedigen het hergebruik van water en het efficiënt inzetten van diverse waterstromen sterk aan.
Burgemeester Demeyer: “Alle verbeteringen aan de kwaliteit van het milieu dragen bij tot de verbetering van onze gemeenschappelijke leefomgeving. Ik ben blij met dit initiatief van de brouwerij voor duurzame ontwikkeling.”
Steven Van Belleghem, brouwerijdirecteur van de Jupille brouwerij: “Zonder water, geen bier. Samen met de expertise van De Watergroep hebben we in 2019 de stap gezet om water te zuiveren tot drinkbaar niveau gezien het succes van het systeem in Leuven. We zijn als brouwer schatplichtig aan de natuur. We optimaliseren ons watergebruik en geven eveneens de rest van het gebruikte productiewater gezuiverd terug aan de Maas.”
"Voor De Watergroep past dit project perfect in onze visie op een duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening. Wij leveren ‘water op maat’ aan bedrijven, liefst via hergebruikprojecten waarbij we – zoals hier bij AB InBev – gezuiverd afvalwater verder opwaarderen tot drinkwaterkwaliteit,” stelt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep. “Daarmee sluiten we niet alleen de waterkringloop, maar zorgen we ook voor meer capaciteit op ons drinkwaternet. Zo kunnen we ook in de toekomst bij piekverbruiken aan de behoefte van onze klanten blijven voldoen.”
Pioniers in waterzuivering
De samenwerking tussen AB InBev en De Watergroep dateert al van 2015. Toen werden de eerste haalbaarheidsstudies uitgevoerd om van brouwerijafvalwater opnieuw drinkbaar water te maken in de brouwerij te Leuven. Eind 2019 werd de installatie eveneens in Jupille geïnstalleerd.
Vervallen bier zuiveren
Gedurende de sluiting van de horeca werd de natuurlijke waterzuivering eveneens gebruikt om het vervallen bier te zuiveren en zo te lozen in de Maas. “Water is één van de hoofdingrediënten van bier. Door het vervallen bier te zuiveren voldoet dit aan de vereiste watermilieunormen en kunnen we dit teruggeven aan de Maas.” zegt Steven Van Belleghem, directeur van Jupille brouwerij.
Deze initiatieven kaderen in AB InBev’s wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025, waaronder ook het verminderen van de watervoetafdruk van de brouwerijen. Als brouwer is AB InBev afhankelijk van natuurlijke ingrediënten en begrijpt dus als geen ander hoe belangrijk een schoon en gezond milieu en klimaat zijn. Daarom focust het bedrijf op doorgedreven investeringen in duurzaamheid. “Zo kunnen onze bieren ook in de komende 100 jaar mensen blijven samenbrengen.”