Eerste Minister Alexander De Croo en CEO AB InBev Michel Doukeris bezoeken precisiefermentatielabo in Leuvens wereldwijde R&D centrum van AB InBev
Eerste Minister Alexander De Croo en CEO Michel Doukeris bezoeken op dinsdag 29 november samen het wereldwijde innovatie en technologiecentrum (GITEC) van AB InBev in Leuven. De belangrijkste innovaties van de brouwer, zoals nieuwe verpakkingen, technologieen bieren, vinden hun oorsprong in GITEC en worden vanuit Leuven wereldwijd geïmplementeerd. De nieuwste technologie is BioBrew, een precisiefermentatie die de brouwer in staat stelt om ook hoogwaardige niet-dierlijke proteïnes te maken. “Fermentatie vormt de kern van het brouwproces en wij blijven investeren in innovatie om onze commerciële strategie te bevorderen. We kunnen een belangrijke partner zijn in de ambitie van België om naast een bierland ook een biotech land te worden,” aldus CEO Michel Doukeris. David De Schutter, de Belg aan het hoofd van GITEC leidt de rondleiding. De Croo en Doukerisproeven er ook enkele bieren gemaakt uit gist van het gistlabo en bekijken het nieuwe proteïne poeder, resultaat van precisiefermentatie.
De brouwer heeft specifieke kennis, ondersteunende infrastructuur en nieuwe bedrijfsprocessen ontwikkeld die uiteenlopende toepassingen kunnen hebben in de opkomende biotechnologiesector. Die biotechnologische ontwikkelingen kunnen toegepast worden om wereldwijd uitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid te helpen aanpakken.
Substituut voor eiwitten
De output van het fermentatieproces bij BioBrew zijn voedseleiwitten. Deze eiwitten kunnen een substituutzijn voor eiwitten zoals melkproteïne of ei-proteïne. De ingrediënten van BioBrew willen even voedzaam en functioneel zijn als hun plantaardige of dierlijke alternatieven. Eén volledige BioBrew fermentatietank kan het voedingsequivalent van 5000 koeien of 300.000 kippen bevatten, met een verminderde CO2-voetafdruk.*
Bijdrage tot voeding- en duurzaamheidsuitdagingen
Biotechnologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan het aanpakken van wereldwijdeuitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid. Om te voldoen aan de toenemende wereldwijde behoefte aan veilige en duurzame plantaardige eiwitten, zijn nieuwe spelers nodig om die innovatieve biotechproducten effectief op te schalen."Daarom hebben we BioBrew gelanceerd. We bestuderen de mogelijkheden om onze expertise in grootschalige gisting en verwerking toe te passen op niet-bieren. Door samen te werken met specialisten op het vlak van precisiegisting en onze collectieve middelen voor gisting te benutten, trachten we producten met een hoge toegevoegde waarde en marge te ontwikkelen,” aldus David De Schutter, hoofd van GITEC.
“BioBrew zal uiteindelijk als een biotechproductieplatform functioneren dat van gisting afgeleide eiwitten als een dienst levert aan klanten om te voldoen aan de wereldwijde behoefte aan alternatieven voor dierlijke eiwitten," stelt David De Schutter.
AB InBev ziet GITEC als de innovatiehub, van waaruit innovaties en R&D ontstaan.
Alexander De Croo, Eerste Minister van België: “België is niet alleen een bierland. Onze Belgische onderzoekers zijn ook toonaangevend in biotech. Knap om te zien hoe één van onze Belgische brouwers die twee troeven met mekaar verbindt en zo voorsprong neemt. Met hun innovaties maken ze beter bier: lekkerder, gezonder en duurzamer.”
Michel Doukeris, CEO van AB InBev: "We hebben een ongelooflijke kans om onze expertise en kennis op het gebied van fermentatie te gebruiken en toe te passen op de biotechnologie voor de productie van levensmiddelen en dranken. We willen een partner zijn van Belgiëom vanpreciesiefermentatie startende van gist, eenbelangrijke bijdrage te makenvoor duurzame voeding.”
Onderzoek en Ontwikkeling in Leuven
AB InBev investeert jaarlijks tientallen miljoenen euro's in R&D in het Leuvense GITEC. De R&D afdeling stelt 122 mensen te werk met 23 verschillende nationaliteiten. Allen hebben een verregaande technische expertise, maar liefst 24 mensen hebben een PhD. De innovatie richt zich op drie strategische pijlers: commerciële, technische en duurzame innovatie.
Recente innovaties van GITEC zijn ondermeer een nieuwe gist voor niet-alcoholische bieren, het lichtste bierflesje ter wereld, verpakkingen uit gerst stroen unieke codes op verpakkingen.
Het indrukwekkende ecosysteem van de brouwer bestaat uit 4 Belgische universiteiten, kennisinstituten zoals VIB, BioBase Europe in Gent en Flanders Food. AB InBev werkt in België samen met 1908 Belgische bedrijven. Deze diepgaande verankering stelt in staat om oplossingen op te schalen en om waarde te creëren voor consumenten, lokale gemeenschappen, partners, maatschappij en aandeelhouders.
*methodologie:https://biobrew.com/sustainability/
Belga Image