AB InBev schenkt deze zomer gratis 20 miljoen liter gezuiverd brouwerijwater aan de landbouw

AB InBev schenkt deze zomer gratis 20 miljoen liter gezuiverd brouwerijwater aan de landbouw

Landbouwers kunnen dagelijks water ophalen bij de brouwerijen van Stella Artois en Hoegaarden

Bierbrouwer AB InBev, de Home of Beer, schenkt deze zomer zijn gezuiverd brouwerijwater aan de landbouw. De grondwaterreserves staan aan het begin van de zomer nog veel te laag en ondanks de regenval van de voorbije weken is er nog steeds waterschaarste. En omdat water een onmisbaar goed is voor de landbouw en dus de voedselvoorziening, heeft AB InBev besloten om in de maanden juli en augustus zijn gezuiverd brouwerijwater – restwater uit de brouw- en andere processen – aan de landbouwers te geven.

Water en bier

Zonder water, geen bier. Voor AB InBev is waterefficiëntie dan ook van nature een cruciaal thema. Maar meer dan alleen een belangrijk ingrediënt in bier en een essentiële grondstof om de natuurlijke producten waaruit we bier brouwen, te telen, is water ook een essentiële hulpbron in onze samenleving. De brouwer houdt voortdurend het waterverbruik tijdens het brouwproces zo laag mogelijk en geeft het gebruikte water een tweede leven. Zo schenkt AB InBev al enkele jaren op rij gezuiverd brouwerijwater aan de groendienst van Leuven voor de bloemen, planten en bomen tijdens de zomermaanden. Door de hoge nood aan water en de impact van de droogte op de landbouw, heeft AB InBev beslist om de komende periode nog een versnelling hoger te schakelen. Concreet kunnen landbouwers vanaf 1 juli elke dag met hun tankwagen in de brouwerijen van Stella Artois in Leuven en van Hoegaarden het water ophalen en ermee hun akkers beregenen. In totaal goed voor 20 miljoen liter water voor de landbouwsector.

Boeren, buren en bier

AB InBev werkt samen met de landbouworganisatie Boerenbond om de ophaling logistiek mogelijk te maken. “Als antwoord tegen de waterschaarste namen de landbouwsector en Boerenbond reeds verscheidene initiatieven om spaarzaam watergebruik te stimuleren zoals waterbuffering, druppelirrigatie en het verbeteren van de bodemkwaliteit … en ook constructieve partnerschappen zoals met AB InBev zijn mooie voorbeelden van een slim en efficiënt waterbeheer waar uiteindelijk iedereen beter van wordt”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. AB InBev en Boerenbond zijn niet alleen quasi ‘buren’ in Leuven. We hebben wel meer gemeen: voor beide organisaties is duurzaam en zoveel mogelijk circulair ondernemen de weg van de toekomst.”

Grondstofverklaring

Met de hulp van Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, heeft AB InBev op korte termijn de noodzakelijke toelatingen weten te bekomen van de Vlaamse overheid. Dankzij de zogenaamde grondstofverklaring verzekert AB InBev de landbouwers dat ze het brouwerijwater kunnen gebruiken voor hun akkers. AB InBev heeft de ambitie om nog deze zomer de waterophaling ook mogelijk te maken in de brouwerij in Jupille bij Luik en is in gesprek met de Waalse autoriteiten om ook daar de noodzakelijke toelatingen te bekomen.

Pascaline Van de Perre, CSR manager AB InBev: “De grondwaterstanden staan historisch laag. Als ‘s werelds grootste bierbrouwer nemen we onze verantwoordelijkheid en helpen we waar we kunnen. Daarom hebben we zo snel mogelijk alle noodzakelijke vergunningen in orde gebracht en snel intern geschakeld zodat de landbouwers zo spoedig mogelijk van ons water gebruik kunnen maken. Onze brouwerijen zijn heel enthousiast dat ze zo hun steentje bijdragen aan de oplossing voor de droogteproblematiek.”

Boerenbond zal mee de ophaling via het contact met haar leden faciliteren.

Duurzaamheid
Contacteer ons
Karolien Cloots Ad Interim External Comms Manager BeLux
Karolien Cloots Ad Interim External Comms Manager BeLux