AB InBev haalt 18 miljoen plastic wegwerpbekers uit de markt

AB InBev haalt 18 miljoen plastic wegwerpbekers uit de markt

Brouwer zet een grote stap vooruit in de strijd tegen plastic door 660 000 herbruikbare bekers in te zetten in 2019

Leuven, donderdag 9 mei – AB InBev maakt dit jaar de omslag van 18 miljoen plastic wegwerpbekers naar 660 000 herbruikbare bekers. Dit is de eerste substantiële aanpak in België op grote schaal om plastic wegwerpbekers uit de markt te halen. Dit initiatief kadert in de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van AB InBev. Uiteindelijk wil de brouwer voor 100% van haar producten herbruikbare of voor het merendeel gerecycleerde verpakking gebruiken tegen 2025.

De herbruikbare bekers vragen aanpassingen van alle betrokken spelers. De bekers moeten teruggebracht worden door de consument, schoon gemaakt en daarna opnieuw worden ingezet. “De bekers zijn getest en opnieuw getest. Met het huidige systeem kunnen we de kwaliteit van het bier en de voedselveiligheid garanderen,” zeggen zowel AB InBev als Ecocup, leverancier van de herbruikbare bekers.

 Tijd voor gedragsverandering

“De omslag naar een circulair systeem is een werk van maanden geweest. De implementatie is een complex proces en vergt een sterk engagement van zowel onszelf, als onze partners en de consument. We zien het als onze verantwoordelijkheid om iedereen mee te nemen in ons duurzaamheidsverhaal en een gedragsverandering te stimuleren,” zegt Richard White, Vice-President Duurzaamheid & Aankoop bij AB InBev.

“Ecocup is trots op deze nieuwe veelbelovende samenwerking met AB InBev. We willen een krachtig signaal geven om de kwestie rond éénmalige wegwerpbekers aan te kaarten en zijn geëngageerd om AB InBev te helpen in dit project om de mentaliteit en gewoonten van bedrijven en consumenten te veranderen. Refill not landfill: dat is onze missie waarvoor we willen worden erkend,” zegt Octave Pirmez van Ecocup.

 Ancienne Belgique geeft al goede voorbeeld, aftrap op Wild in ’t park

De herbruikbare bekers zullen worden ingezet op bepaalde festivals, in evenementzalen, pretparken en andere verkooppunten over heel België. Er wordt ook nauw samengewerkt met enkele gemeenten voor lokale evenementen. Op 10 mei trapt AB InBev het gebruik van herbruikbare bekers af op Wild in ’t park in Herent.

De Ancienne Belgique werkt al langer met herbruikbare bekers van AB InBev. “Omdat de milieu-impact van plastic wegwerpbekers nefast is, gebruikt Ancienne Belgique herbruikbare bekers. Hierdoor is onze afvalberg drastisch gereduceerd. Bovendien pleiten we voor extra methodes om de hoeveelheid zwerfafval te doen dalen en het recyclagepercentage te verhogen, wetende wat bijvoorbeeld de gezondheidseffecten zijn van de immense plasticvervuiling op de wereldwijde fauna. We staan voor een enorme uitdaging en zijn daarom zeer opgetogen met dit initiatief van onze partner AB InBev,” zegt Eline Labar, Sponsoring & Events Manager van Ancienne Belgique.

 Oplossing op maat

Op plaatsen waar er dit jaar wegwerpbekers worden gebruikt, werkt AB InBev samen met de festivalorganisatoren en andere partners om consumenten aan te zetten correct te sorteren, de stroom zo zuiver mogelijk te houden en recyclage te bevorderen.

 Deze invoering van herbruikbare bekers draagt, binnen het kader van AB InBev’s wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen, bij aan de ambitie om 100% van de verpakkingen herbruikbaar of voor het merendeel gerecycleerd te maken tegen 2025.  “Onze verantwoordelijkheid gaat verder dan het brouwen van bier. Van het eerste graan tot de laatste druppel en alles daar voorbij: we willen de keten op een duurzame manier sluiten.  Door bijvoorbeeld te investeren in herbruikbare bekers,” besluit Richard White, Vice-President Duurzaamheid & Aankoop bij AB InBev.