2021 Jaarresultaten AB InBev: Inzichten in de resultaten van de Belgische markt

2021 Jaarresultaten AB InBev: Inzichten in de resultaten van de Belgische markt

Een jaar van beperkingen, de weg naar herstel.

  • In 2021 hebben we meer dan 16 miljoen euro geïnvesteerd ter ondersteuning van de horeca.
  • Binnen het totale retail landschap hadden we de grootste omzetgroei onder de FMCG-bedrijven in België.
  • In 2021 is de stap naar Net Zero gezet met de ambitie om in 2028 onze operaties in de brouwerijen van Jupille & Leuven Net Zero te maken.

2021 was een uitdagend jaar, met een HoReCa die nog onder zware druk stond van de COVID maatregelen. Daarnaast was er de retail die wel een omzetverhoging kon realiseren, ondanks de dalende trend in de sector tijdens het laatste kwartaal.

Fabio Sala, President AB InBev BeNeLux en Frankrijk:

“We zijn op weg naar volledig herstel. In 2021 zien we nog steeds een lichte daling van de verkoopvolumes in vergelijking met de periode voor COVID-19, maar we gaan 2022 in met een sterke uitgangspositie. We hebben leren werken in moeilijke omstandigheden en ik ben zeer trots op de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van ons team. Ik hoop dat we snel terug samen kunnen genieten van een frisse pint op een festival of in een veilige, volle concertzaal.”
“We hebben onze Belgische maatschappelijke bijdrage in 2021 kunnen versterken door onze verantwoordelijkheid te nemen zowel op het vlak van ondersteuning van de horeca, 16 miljoen in 2021 alleen, als op het vlak van duurzaamheid met een duidelijk Net Zero engagement voor onze 2 grootste Belgische brouwerijen in Jupille en Leuven.”

HoReCa

Onze HoReCa-activiteiten werden ook in 2021 zwaar getroffen door COVID-19 en de bijhorende overheidsmaatregelen. Niet alleen de HoReCa, maar ook muziek- en sportevenementen vormen een belangrijke markt voor onze bieren in België. In het vierde kwartaal van 2021, zaten we nog 30% onder het niveau van voor COVID in 2019. Desalniettemin, hebben we in 2021 16 miljoen euro geïnvesteerd ter ondersteuning van de horeca. We hopen dat 2022 vanaf maart zonder COVID-19 beperkingen zal verlopen, zodat de Belgische biercultuur zich kan herstellen.

“We kijken uit naar de sterkste muziek- en festivalzomer in de geschiedenis van AB InBev. Tijdens de COVID-19 periode heeft AB InBev haar leiderschap binnen deze sector versterkt door verschillende nieuwe samenwerkingen aan te gaan. We kijken er naar uit om eindelijk de resultaten hiervan te zien en onze merken te verbinden met prachtige momenten en belevenissen,” aldus Fabio Sala.

Retail: beter dan de sector

In de retail zijn we trots dat we erin geslaagd zijn onze omzet te verhogen in een sector die licht achteruitging tijdens het vierde kwartaal. We zijn zelfs teruggegaan naar het niveau van voor de crisis in het laatste kwartaal. Deze resultaten droegen bij tot het afsluiten van een sterk 2021 in de retail, waarin we beter presteerden dan de overige licht positieve bierindustrie in 2021. Binnen het totale retaillandschap hadden we de grootste omzetgroei onder de FMCG-bedrijven.* We konden deze resultaten neerzetten dankzij de sterke samenwerking met onze belangrijkste partners in retail en groothandel, de flexibiliteit en grote inzet van onze mensen en de kracht van ons bierportfolio.

Het jaar van premiumbier

2021 was ook het jaar van onze premiumbieren. Het marktaandeel van Victoria blijft steeds groeien, zowel in de horeca als in de supermarkten. Met de opening van ons allereerste horecaconcept in eigen beheer, de Gare Maritime Food Market powered by Victoria, als hoogtepunt. We zullen de premiumisering van onze portefeuille voortzetten, geleid door Stella Artois, Tripel Karmeliet en Victoria en we werken hard aan verdere innovaties in 2022.

Onze mensen

Onze mensen zijn dan ook onze grootste kracht om een bedrijf als het onze te doen draaien. In totaal hebben we 53 nationaliteiten onder de meer dan 3000 mensen die voor AB InBev in België werken. ​ Daarom zijn wij enorm trots op ons uitgebreid ouderschapsbeleid waar we werknemers voortaan 26 weken volledige betaalde moederschapsrust en 4 weken volledig betaald geboorteverlof aanbieden. Het vernieuwd ouderschapsbeleid maakt deel uit van onze bedrijfsstrategie om onze werkplek inclusiever te maken.

Net Zero

Op het vlak van duurzaamheid hebben we de stap naar Net Zero gezet met de ambitie om in 2028 onze operaties in de brouwerijen van Jupille & Leuven Net Zero te maken. Met initiatieven zoals de eerste 2 E-trucks in België en inzetten op herbruikbare verpakkingen hopen we van deze droom een realiteit te maken.

Als brouwer zijn we afhankelijk van bloeiende gemeenschappen aangezien de meeste van onze producten lokaal worden geteeld, gebrouwen en verkocht. Onze watervoetafdruk is eveneens van belang, want zonder water, geen bier. Gemiddeld hebben we ons waterverbruik per hectoliter bier met 15% verminderd sinds 2012. In 2021 kochten we goederen en diensten van 1.790 kleine en middelgrote ondernemingen in België voor een totaalbedrag van 118 miljoen euro. Deze aankopen variëren van ingrediënten zoals mout voor het bier tot externe adviesdiensten voor innovatieve projecten. Meer dan 60% van onze leveranciers zijn kleine en middelgrote ondernemingen.

*Nielsen

Story image

Fabio Sala, President AB InBev BeNeFraLux ​

© Dieter Telemans

©Belga Image

Story image
FY21 Belgium One Pager FY21Results_OnePager.pdf - 900 KB

 

 

Nieuws