Wereldwaterdag: minister Zuhal Demir bezoekt waterzuiveringsinstallatie in de Stella Artois brouwerij

Wereldwaterdag: minister Zuhal Demir bezoekt waterzuiveringsinstallatie in de Stella Artois brouwerij

AB inBev en De Watergroep verdubbelen capaciteit en zuiveren jaarlijks 160 Olympische zwembaden aan brouwerijafvalwater tot zuiver drinkwater

LEUVEN – 22 maart 2021. Ter gelegenheid van Wereldwaterdag bezocht Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir vandaag de uitgebreide waterzuiveringsinstallatie van de AB InBev brouwerij in Leuven. De minister kondigtde er ook aan 4 miljoen euro vrij te maken voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven rond waterbesparing en waterhergebruik. De minister bezocht de installaties en proefde er tot drinkwater gezuiverd brouwerijafvalwater. Dat water wordt, volledig in lijn met de Vlaamse Blue Deal, ingezet voor technische toepassingen in de brouwerij. Sinds dit jaar zuivert de Leuvense brouwerij, in samenwerking met De Watergroep op die manier zo’n 400.000 m³ water, goed voor 160 Olympische zwembaden, tot zuiver drinkbaar water. Er lopen gesprekken voor verdere uitbreiding.  

Minister Zuhal Demir werd op de brouwerij rondgeleid door brouwerijdirecteur Alexander Soenen en Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep. Zowel de Blue Deal van minister Demir als alle aanwezige partners moedigen het hergebruik van water en het efficiënt inzetten van diverse waterstromen sterk aan.  

Minister van Omgeving, Demir: "Circulair watergebruik is één van de antwoorden op de droogteproblemen van vandaag en van de toekomst. Elke druppel water die we kunnen hergebruiken, is een druppel die we niet moeten oppompen uit de grond. Toonaangevende bedrijven als AB Inbev zetten mee de bakens uit van het waterbeleid van morgen. Om ook andere bedrijven aan te moedigen maak ik 4 miljoen euro vrij om samenwerkingsverbanden tussen minimum drie bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe manieren rond waterbesparing en waterhergebruik", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.  

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur van de Stella Artois brouwerij:  “Wij kunnen een deel van de oplossing zijn en nemen hier onze verantwoordelijkheid als grootste brouwer op. Samen met de expertise van De Watergroep hebben we in 2015 reeds de stap gezet om water te zuiveren tot drinkbaar niveau. Nu is het tijd om een stap verder te gaan en de capaciteit uit te breiden van 200.000 m³ per jaar tot 400.000 m³ per jaar, goed voor 160 Olympische zwembaden. Elke druppel telt, we zijn als brouwer schatplichtig aan de natuur. We optimaliseren ons watergebruik en geven eveneens de rest van het gebruikte productiewater gezuiverd terug aan de Dijle.”  

"Voor De Watergroep past dit project perfect in onze visie op een duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening. Wij leveren ‘water op maat’ aan bedrijven, liefst via hergebruikprojecten waarbij we – zoals hier bij AB InBev – gezuiverd afvalwater verder opwaarderen tot drinkwaterkwaliteit,” stelt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep. “Daarmee sluiten we niet alleen de waterkringloop, maar zorgen we ook voor meer capaciteit op ons drinkwaternet. Zo kunnen we ook in de toekomst bij piekverbruiken aan de behoefte van onze klanten blijven voldoen.”  

Pioniers in waterzuivering 

De samenwerking tussen AB InBev en De Watergroep dateert al van 2015. Toen werden de eerste haalbaarheidsstudies uitgevoerd om van brouwerijafvalwater opnieuw drinkbaar water te maken. In 2016 werd kleinschalig water gerecycleerd en sinds 2019 lag het volume tot drinkbaar water gezuiverd water op 200.000 m³ per jaar. Dat gaat dankzij een recente investering nu naar 400.000 m³ per jaar. Er lopen ook nog gesprekken voor een nieuwe opschaling in de toekomst.  

De Watergroep bouwt al 15 jaar industriewaterprojecten uit op maat van haar industriële klanten. Nikki Janssens, procestechnoloog Industrie bij De Watergroep licht toe: “Vaak zijn onze klanten bedrijven uit de voedings- en drankensector of chemische bedrijven. We gaan na welke beschikbare duurzame waterbronnen aanwezig zijn en zetten die om tot de gewenste eindkwaliteit. Meestal is dat drinkwaterkwaliteit, waarbij vaak extra eisen worden gesteld op basis van het productieproces van de klant. Bij AB InBev hebben we de installatie gebouwd samen met de Vlaamse technologiepartner Waterleau. De Watergroep staat in voor het ontwerp en de exploitatie van de installatie.” 

Water belangrijk bier ingrediënt  

Het gerecycleerde drinkwater krijgt een certificaat van de Watergroep en wordt in de brouwerij gebruikt voor technische toepassingen. De rest van het gebruikte productiewater wordt eveneens gezuiverd teruggeven aan de Dijle. Tijdens de hete zomermaanden schenkt de brouwer ook water aan de groendiensten van de stad en de provincie en werkt ze samen met de Boerenbond om ook de boeren water aan te bieden. Het duurzaam hergebruik van water en zelfs drinkbaar water via de installatie van recyclagesystemen is van essentieel belang voor AB InBev.  “Voor een brouwer is waterhergebruik van nature een belangrijk thema vermits water het belangrijkste bieringrediënt uitmaakt. Naast hergebruik hebben we ook processen rond waterefficiëntie en optimalisatie van waterstromen. We schenken elke zomer ook water aan de lokale groendiensten en werken ook samen met boeren, het is een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt, ” verduidelijkt Soenen. 

Nu ook Jupille  

Sinds 2019 maakt de brouwerij in Jupille eveneens gebruik van het hergebruiksysteem en werd het volume water vorig jaar verhoogd naar 400.000m3. Steven Van Belleghem, brouwerijmanager in Jupille, is enthousiast: “Na de succesvolle procedure in de brouwerij te Leuven, is het fantastisch dat Jupille het systeem om te zuiveren tot drinkwater ook implementeert. Zonder water, geen bier, zo simpel is het.’´  

--- 

Over AB InBev  

De oorsprong van onze activiteiten gaat terug tot 1366 naar de brouwerij Den Hoorn, gevestigd in Leuven. In 1987 ontstaat de brouwersgroep Interbrew uit de fusie van twee grote Belgische brouwerijen, Artois (Leuven) en Piedboeuf (Luik, Jupille). Interbrew lag aan de basis van AB InBev, dat in 2004 ontstond uit de combinatie van Interbrew met het Braziliaanse AmBev. In 2008 combineerde InBev met Anheuser-Busch tot Anheuser-Busch InBev, ’s werelds leidinggevende brouwer. Ons bedrijf staat voor een lange geschiedenis waarin vakmanschap, kwaliteit, innovatie en service naar consumenten en partners altijd centraal hebben gestaan. Onze droom is om mensen samen te brengen voor een betere wereld. Bier, het oorspronkelijke sociale netwerk, brengt mensen al duizenden jaren samen. We zijn toegewijd aan het bouwen van geweldige merken die de tand des tijds doorstaan en aan het brouwen van de beste bieren met de beste natuurlijke ingrediënten. Onze gevarieerde portefeuille van meer dan 500 biermerken omvat wereldwijde merken zoals Budweiser®, Corona® en Stella Artois®; ook internationale merken zoals Hoegaarden® en Leffe®; en lokale kampioenen zoals Jupiler®. 

Over De Watergroep   

De Watergroep is een integraal waterbedrijf dat diensten levert binnen de hele waterketen. Via een netwerk van ruim 34.000 kilometer leidingen bedient het 3,3 miljoen huishoudelijke klanten in 177 Vlaamse gemeenten. Dit maakt De Watergroep tot het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. De Watergroep beschikt over 85 grondwaterwinningen en 5 oppervlaktewaterwinningen, samen goed voor een drinkwaterproductie van 132 miljoen m³ in 2020. De Watergroep is ook een partner in de uitbouw van gemeentelijke rioleringsnetten en leverde in 2020 bovendien ruim 9 miljoen m³ industriewater op maat aan industriële klanten. De Watergroep selecteert op de locatie van deze klanten een duurzame en geschikte waterbron (zoals rivierwater, regenwater of effluent van een industriële waterzuivering) en zet die om naar de gewenste eindkwaliteit. 

 

Duurzaamheid Water