Vanaf april 2020 belevert AB InBev cafés met allereerste Belgische e-truck

Vanaf april 2020 belevert AB InBev cafés met allereerste Belgische e-truck

AB InBev engageert zich ertoe om de aankoop van voertuigen met lage of geen uitstoot uit te breiden

Vanaf april zal de allereerste e-truck in België rijden, gevuld met AB InBev bieren. De zero-emission vrachtwagen zal ingezet worden om cafés in de binnensteden te beleveren. Brouwer AB InBev en vrachtwagenproducent MAN nemen hiermee het voortouw in e-mobility. Samen tonen ze vandaag de zeer vooruitstrevende technologie in het AB InBev depot in Leuven. De vrachtwagen zal rijden op groene elektriciteit en zal geen CO2 uitstoten. “We zijn pioniers op het vlak van groen transport. Na de bierboot, de biertrein, de eco-combi en de CNG (compressed natural gas) trucks, nemen we nu ook de allereerste e-truck in gebruik. Steeds groener transport is de enige juiste keuze,” zegt Els Martens, fleet manager voor AB InBev België. 

- Foto's beschikbaar via Belga Image - 

Deze allereerste e-truck deal is een samenwerking tussen AB InBev en MAN Truck & Bus. De vrachtwagen wordt in serie geproduceerd in Oostenrijk, als 1 van de 10 eersten in Europa. Na enkele demotrajecten is MAN klaar voor het commercialiseren van de allereerste e-truck. AB InBev engageert zich ertoe om de aankoop van voertuigen met lage of geen uitstoot uit te breiden. “We zijn ontzettend trots op dit partnerschap met MAN,” vult Martens aan.  

Eerste 10 in Europa  
“MAN en AB InBev vervullen beiden een pioniersrol. De aankoop betreft effectief de eerste e-truck voor België omdat het hier gaat om de eerste 26 tonner in het distributiesegment voor stadsleveringen (dus niet voor langeafstandstransport). MAN op zijn beurt is de eerste constructeur die 50 elektrische voertuigen op de markt brengt, een volledige serie in eigen productie en beheer, mét de integrale organisatie R&D – Sales – Aftersales,” zegt Patrick Opdebeeck, Head of International Key Account bij MAN. “Het gaat om een productie van in het totaal 50 stuks (voor 10 Europese landen) waarbij AB InBev in een eerste batch van 10 voertuigen beleverd wordt.” 

165km batterij  
De MAN e-truck heeft 12 batterijen van 18,6 kWh die geplaatst worden onder de cabine en langs de zijkanten van het frame en na 8 jaar nog minstens 70% capaciteit hebben. De vrachtwagen zal maar liefst 165km autonomie hebben, bij AB InBev gemiddeld goed voor 4 dagen leveren. Een gemiddelde stadsrit van depot richting stad en café’s is zo’n 20km. Dat komt neer op gemiddeld 40km per dag, aangezien een vrachtwagen twee keer uitrijdt. Opdebeeck: "De technologie is vernieuwend en innovatief. De ontwikkeling en de productie van de serie-geproduceerde vrachtwagen is volledig door MAN zelf verzorgd in Steyer, Oostenrijk. Het is de allereerste 26tonner in het distributie segment.” 

De e-truck vervangt een bestaande diesel vrachtwagen en zorgt zo voor een CO2 reductie in de ganse AB InBev vloot van 117 vrachtwagens voor stadsbelevering. Of de e-truck ook effectief in Leuven zal rijden, ligt nog niet vast. “De e-truck zal rijden op routes die het meest optimaal zijn om onze grote bieren op de meest verse manier aan onze klanten te leveren,” zegt Els Martens. “De effectieve planning zal gemaakt worden in functie van de noden en eventuele aankoop van extra e-trucks. We dromen van een echte e-vloot in België én Europa.” 

Overheidsomkadering 
Om die e-vloot waar te maken, rekent AB InBev op goede overheidsomkadering en samenwerking met meerdere partners. “Een e-truck kost ongeveer vijf keer zoveel als een gewone dieseltruck en de technologie voor serie-productie is veelbelovend maar nog in een eerste fase. De partners die nu intekenen, zijn dus echte pioniers. De overheid zou zowel producenten als klanten zoals wij kunnen aanmoedigen om stappen te zetten, bijvoorbeeld door goede herlaadinfrastructuur voor auto’s én vrachtwagens,” voegt Francesco Furlanis, category buyer AB InBev, toe. “Bier is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dus zorg dragen voor de natuur is het enige juiste om te doen.” De brouwer loopt hiermee ook vooruit op de lage emissiezones en de steeds strengere transportvoorwaarden in de steden. “Luchtkwaliteit is een terechte maatschappelijke bekommernis. Wij kunnen de Belgische consument nu al beloven dat deze aankoop geen eenmalig feit wordt. Op korte termijn zullen wij nog verdere stappen zetten om CO2-arme en -vrije trucks op de Belgische wegen te krijgen,” zegt AB InBev.  

CO2 reductie in Home of Beer – vloot: 27 extra CNG trucks  
AB InBev, dat recent haar Belgische identiteit verstevigde met de naam “Home of Beer”, wil zorg dragen voor haar thuishaven België en opteert daarom voor een steeds duurzamer beleid. Voor langere afstanden stapt AB InBev in toenemende mate over op bierboten en -treinen. “Maar voor korte staddistributies zijn vrachtwagens nog een belangrijk onderdeel, we rekenen daar op de modernste data-analyse technieken om de routes die de vrachtwagens rijden te optimaliseren en zo minder kilometers te moeten doen. Daarnaast werken we ook aan de vergroening van ons wagenpark. We hebben intussen al 7 CNG trucks voor stadsdistributie in België en dat aantal zal tegen eind volgend jaar stijgen tot 27 (op een totaal van 117 trucks). Die trucks verlagen de CO2-uitstoot met 20%,” zegt Els Martens, fleetmanager bij AB InBev. Het doel van AB InBev is om tegen 2025, 25% minder uit te stoten. 

MAN – visie e-mobility 
Als gerenommeerd bedrijfsvoertuigenproducent heeft MAN een cruciale verantwoordelijkheid in het reduceren van de CO2-uitstoot. De blik is gericht op de toekomst waarbij e-mobility niet genegeerd kan worden. MAN neemt hierbij een ambitieuze voortrekkersrol in en wil tegen 2025 maar liefst 2000 elektrische voertuigen op de baan hebben in Europa. De technologie staat niet stil en MAN engageert zich om op termijn om: de actieradius te vergroten naar 200 km (nu reeds 165km + recuperatie remenergie), de batterijen compacter te maken en de oplaadtijd te verkorten.

Contacteer ons
Laure Stuyck External Communication Manager AB InBev BeLux
Laure Stuyck External Communication Manager AB InBev BeLux