Stella Artois Brouwerij gaat voortaan BUD brouwen voor Franse markt

Stella Artois Brouwerij gaat voortaan BUD brouwen voor Franse markt

Erkenning voor Leuvense brouwerij

De brouwerij AB InBev in Leuven zal vanaf nu BUD voor de Franse markt brouwen. "We zijn er trots op dat we binnen de groep worden erkend vanwege onze enorme expertise en vakmanschap. BUD is een van de moeilijkste bieren om te brouwen met een zeer individueel brouwproces, een recept dat sinds het begin nauwelijks is veranderd. Met de overname van BUD bevestigen we ook het grote belang van Leuven als centrale hub in Europa ", zegt brouwerijdirecteur Alexander Soenen. De biervolumes die in Leuven zullen worden gebrouwen, komen bovenop de volumes van het Verenigd Koninkrijk en zijn allemaal bestemd voor de Franse export.

Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani verwelkomt deze capaciteitsuitbreiding van de Leuvense brouwerij: “De brouwerij is een Leuvense trots. Dat hier nu ook BUD wordt gebrouwen, één van de drie wereldwijde merken van AB InBev, toont aan hoe belangrijk de Leuvense brouwerij blijft in het globale netwerk van AB InBev en het is een teken van het vakmanschap van de mensen die in de brouwerij werken. Dit is goed nieuws voor onze stad én voor de werkgelegenheid in Leuven en omstreken.” 

Het iconische biermerk maakt sinds 2008 deel uit van de AB InBev-portefeuille dankzij de overname bij de grootste Amerikaanse brouwer "Anheuser-Busch Inc." en is vooral populair in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China. Om aan de groeiende vraag naar BUD in zowel het VK als Frankrijk te kunnen voldoen, werd extra capaciteit gezocht om het Europese vasteland te bevoorraden. BUD is onder meer in de VS, het VK, Spanje, Oekraïne, Rusland en China op de markt en wordt sinds maart ook in Frankrijk op grote schaal geïntroduceerd.In België zijn Stella Artois en Jupiler de populaire pilsbieren. Er zijn voorlopig geen plannen om BUD ook in België te verdelen. 

 

Extra werkgelegenheid  

AB InBev heeft verspreid over Europa 32 brouwerijen. 5 daarvan liggen in België, met Leuven als brouwerij met de grootste capaciteit. Leuven is dan ook de logische keuze. “In Leuven is onze passie voor bier en ons vakmanschap ontstaan. De brouwerij ligt vandaag nog steeds vlakbij de plaats waar het in 1366 allemaal begonnen is. Vandaag is de brouwerij de grootste van Europa met een maximum capaciteit van 12 miljoen hectoliter per jaar. Er zullen wisselend lijnen vrijgemaakt worden voor het brouwen en verpakken van BUD.” Eerder dit jaar werd er ook breed naar nieuwe mensen gezocht om de opstart van een extra lijn in een drie-ploegensysteem mogelijk te maken. In totaal werden in 2019 al 40 nieuwe mensen aangeworven in de brouwerij in Leuven. In totaal werken nu 800 mensen in de brouwerij. 

 

Brouwprocedure  

Om de specifieke brouwprocedure te kunnen volgen, werd een BUD brouwmeester aangesteld. Elke sample van elk proefbrouwsel wordt daarna door verschillende brouwmeesters en technische experts getest en geproefd. Pas als er 100% validatie is van de verschillende proefbrouwsels, kan BUD in productie. Op die manier is er de duidelijke garantie dat de Leuvense BUD exact dezelfde specificiteit en smaak heeft als het originele recept.  

Bovenop wordt het bier, eens in productie, dagelijks getest en wordt het nog steeds elke maand opgestuurd naar de VS voor smaak- en kwaliteitstests. Joaquin Christiaens, BUD Brouwmeester in Leuven: “Het is telkens een uitdaging om het bier op een andere locatie te brouwen en we zijn fier dat we daar in Leuven zo goed in slagen. Het Leuvense BUD is perfect van smaak en goedgekeurd door verschillende, wereldwijde Brouwmeesters.” Het bier wordt – buiten in de USA - verder nog gebrouwen in de twee brouwerijen in de UK, in Rusland, in Oekraïne en nu ook in Leuven.  

Busch familie  

BUD (in de VS gekend als BUDWEISER) is als bier geïntroduceerd door Adolphus Busch (een van de stichters van Anheuser-Busch) die in 1976 een echt Amerikaans bier wilde brouwen. Elke BUD is trouw aan het familierecept zoals het al door 5 generaties Busch Family Brouwmeesters is gebrouwen. Vooraleer de productie werd toegezegd voor Leuven, werd zowel het bier als de verschillende ingrediënten aan meerdere tests onderworpen. BUD is een smaakvol, helder en puur bier met een mix van premium Amerikaanse en Europese hoparoma's, gebrouwen voor de perfecte balans tussen smaak en verfrissing. Budweiser is gemaakt met behulp van aloude methoden, waaronder "kraeusening" voor natuurlijke carbonatie en Beechwood’s veroudering, wat resulteert in een unieke balans en karakter. 

Contacteer ons
Fleur Poets Woordvoerder at interim
Fleur Poets Woordvoerder at interim