Stella Artois-brouwerij deelt dak met Leuvense inwoners

Stella Artois-brouwerij deelt dak met Leuvense inwoners

Leuvenaars investeren mee in zonnepanelen op dak van Stella Artois-brouwerij

Op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev is Luminus onlangs gestart met de installatie van 2.117 zonnepanelen. Alle Leuvenaars krijgen via een zonnedelenproject de kans om mee te investeren in groene energie en zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. De opgewekte stroom zal voor 100% door de brouwerij zelf verbruikt worden.

Bier voortaan gebrouwd op zonne-energie

De 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, goed voor een oppervlakte van 3.800 m2, zullen jaarlijks 576.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen 25cl bierflesjes per jaar.
Dauvister, dochteronderneming van Luminus, staat in voor het ontwerp, de plaatsing, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie. 

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur Stella Artois: “Als duurzame brouwer hebben we een voorbeeldfunctie en streven we er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen. Onlangs kondigden we al aan dat we investeren in het grootste niet-gesubsidieerde zonnepanelenpark in Europa dat 100% van de elektriciteitsbehoefte van onze West-Europese en dus ook Belgische brouwerijen zal coveren. En vandaag zijn we trots om ook de samenwerking met Luminus aan te kondigen. We zetten hiermee een volgende stap in onze duurzaamheidsdoelstelling om tegen 2025 naar 100 procent hernieuwbare stroom te gaan. Dat we bovendien ook de inwoners van Leuven, onze Home of Beer, bij dit duurzame project kunnen betrekken, maakt het voor ons extra mooi.”  

Een kleine investering voor een duurzame toekomst

Alle inwoners van Leuven kunnen via Power2Green* mee investeren in de installatie van de 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij en zo genieten van een gemiddeld bruto rendement van 3% gedurende 5 jaar. Investeren kan voor een bedrag van 250 euro en loopt via het crowdfundingsplatform Mozzeno. 

“Eind vorig jaar installeerden we 2.100 zonnepanelen op de site van AB InBev in Hoegaarden. Nu is het de beurt aan de site van AB InBev in Leuven. Ik ben enorm verheugd over dit nieuwe project, want hier gaan we nog een stap verder. Leuvenaars die zonne-energie een warm hart toedragen en zelf geen dak hebben voor zonnepanelen kunnen via dit project van zonnedelen toch rechtstreeks hun steentje bijdragen voor een groene toekomst. Dankzij onze nieuwe zonne-installatie in Leuven wordt namelijk maar liefst 139 ton CO2 per jaar* vermeden", aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.

Ook de stad Leuven is enthousiast over het nieuwe project. “Om onze klimaatambities waar te maken moeten we in Leuven tegen 2030 tien keer zoveel elektriciteit opwekken met zonnepanelen als vandaag het geval is. Er is dus een grote inhaalbeweging nodig en er ligt nog heel wat onbenut potentieel. We zijn dan ook bijzonder blij dat AB InBev, toch wel een icoon in Leuven, mee op de kar springt en haar daken vol zonnepanelen legt. Hopelijk volgen veel Leuvense bedrijven dit voorbeeld”, reageert Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers opgetogen. 

Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030, voegt hieraan toe: “Als grote Leuvense speler en trouwe partner van Leuven 2030 bouwt AB InBev met deze investering in lokale productie van hernieuwbare energie mee aan de realisatie van onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven. Dat zij daarin bovendien de Leuvense burgers betrekt, kunnen we alleen maar aanmoedigen. We zijn benieuwd hoe dit ook andere partners inspireert een gelijkaardige actie op te zetten waarin er samen wordt gebouwd aan een duurzame toekomst.”

*eq. CO2

Investeren kan via deze link

Over AB Inbev

De 5 AB InBev brouwerijen (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw, Buggenhout) vormen het kloppend hart voor de Belgische activiteiten. AB InBev, de Home of Beer, is gebouwd op een erfgoed in Leuven dat teruggaat tot 1366. De brouwer is gekend van bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Tripel Karmeliet. In 2018 verminderde de brouwer zijn logistieke CO2 voetafdruk al met 9%. Doorheen de Belgische brouwerij, koeling en verpakkingsactiviteiten waren er zelfs CO2-reducties van 16, 24 en 36%. Het bedrijf heeft 3.160 werknemers in België. AB InBev kocht in 2018 58% van zijn goederen en diensten in België. De brouwer ondersteunt hierbij zowel KMO’s (69%) en grote bedrijven (31%), wat leidt tot substantiële indirecte jobcreatie in België.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2160 MW in december 2019 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan bijna 2 miljoen residentiële en professionele klanten, hetgeen overeenstemt met een marktaandeel van ongeveer 20%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met bijna 2000 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het zevende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 64 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Over Power2Green

Bezorgd over de klimaatverandering en zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bieden Integrale en Luminus aan bedrijven en overheden financiële oplossingen voor de bouw van installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Deze structuur heet Power2Green en werkt volgens het principe van de derde investeerder. Hiermee kunnen bedrijven op heel eenvoudige manier overschakelen naar hernieuwbare energie. De klant beschikt over de installaties op basis van een huurcontract. De klant wordt zo autoproducent en verbruikt zelf de geproduceerde groene energie en kan de overtollige elektriciteit zelf verkopen. Op het einde van het contract wordt hij eigenaar van de installatie.

 

 

Duurzaamheid
Contacteer ons
Karolien Cloots Ad-Interim External Comm. Manager, AB InBev
Brecht Snoeks Communication Project Manager, Luminus
Karolien Cloots Ad-Interim External Comm. Manager, AB InBev
Brecht Snoeks Communication Project Manager, Luminus