Politici krijgen exclusieve kijk achter de schermen bij AB InBev tijdens Voka zomerstages

Politici krijgen exclusieve kijk achter de schermen bij AB InBev tijdens Voka zomerstages

Leuven, 4 oktober 2024 – AB InBev ontving recent de federale parlementsleden Els Van Hoof (CD&V) en Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) voor een stage. Deze zomerstages worden georganiseerd door Voka KvK Vlaams-Brabant met als doel de band tussen politiek en bedrijfsleven te versterken. Els Van Hoof bezocht de Stella Artois-brouwerij in Leuven, waar ze de geheimen van het brouwproces ontdekte. Kristien Van Vaerenbergh maakte kennis met de horeca-activiteiten van AB InBev in en rond Lennik, waar ze het technische, logistieke en commerciële team ondersteunde.

Els Van Hoof ontdekt het hart van de bierproductie in Leuven

Dinsdag 17 september liep CD&V-parlementslid Els Van Hoof stage bij de AB InBev brouwerij in Leuven, waar meer dan 800 medewerkers actief zijn. Van het nauwgezette werk in het laboratorium tot de razendsnelle verpakkingslijn, Els kreeg de kans om het brouwproces van dichtbij te beleven. “Het bezoek bood een waardevol inzicht in de technologie, precisie en toewijding die de brouwerij kenmerken,” aldus Els Van Hoof.

De stage begon met een rondleiding door het laboratorium, de kern van de kwaliteitsbewaking. Hier kreeg ze een grondige uitleg over de strikte kwaliteitsnormen van de brouwerij en ontdekte ze dat het dezelfde vier eenvoudige en natuurlijke ingrediënten zijn die aan de basis liggen van elk bier: water, mout, hop en gist. Daarna mocht ze zelf aan de slag met staalnames en tests, waarbij ze de technieken leerde kennen die AB InBev inzet om de kwaliteit van hun bier te waarborgen.

Vervolgens kreeg ze een inkijk in het onderhoudsproces van de installaties. Het AB InBev team deelde hun persoonlijke verhalen, wat haar begrip van hun expertise en toewijding vergrootte. Op de verpakkingsafdeling zag ze hoe duizenden flessen en blikjes efficiënt worden verpakt met behulp van 100% hernieuwbare elektriciteit. Een laatste essentiële stap voordat het bier klaar is voor verdeling naar de supermarkten en de horeca.

Om de stage af te sluiten, kreeg Van Hoof de kans om, onder begeleiding van een expert, te leren hoe je een perfecte Stella Artois tapt. Deze praktijkervaring gaf haar niet alleen inzicht in de finesse van het tappen, maar ook een extra waardering voor het vakmanschap dat hierbij komt kijken.

Het was bijzonder om de mensen van AB InBev te ontmoeten die dagelijks met passie zorgen voor het bier dat wereldwijd gewaardeerd wordt,” aldus Els Van Hoof.

Story image

Kristien Van Vaerenbergh verkent de Horeca activiteiten van AB InBev in en rond Lennik

Vrijdag 27 september was het de beurt aan N-VA-parlementslid Kristien Van Vaerenbergh, die met AB InBev-medewerkers van het distributiecentrum in Anderlecht op pad ging. “Het was een enorm boeiende ervaring om deze verschillende aspecten van de horeca te ontdekken, een sector die cruciaal is voor onze economie,” aldus Katrien Van Vaerenbergh.

Ze begon haar stage met het bijwonen van het onderhoud van de tapinstallaties bij voetbalploeg KFC Lennik, uitgevoerd door een expert van het Horeca Technical Services (HTS) team van AB InBev. Tijdens deze sessie werd benadrukt hoe belangrijk een grondige reiniging van de tapinstallaties is voor de bierkwaliteit. Hierdoor blijft het bier vers en smaakvol, zodat klanten altijd kunnen genieten van een perfect getapt biertje.

Daarna mocht ze zelf enkele vaten leveren aan cafés in de regio rond Lennik. Dit gebeurde met een ‘E-truck’, een van de elektrische vrachtwagens die inmiddels 10% van de vloot van AB InBev uitmaken. Tijdens deze leveringen ontdekte ze hoe de bevoorrading van de horeca in zijn werk gaat, van het laden van de vracht tot het afleveren bij de klant, en kreeg ze inzicht in de efficiëntie en uitdagingen van duurzame verdeling.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan Café Positief in Lennik, waar Kristien Van Vaerenbergh deelnam aan een commercieel overleg met een vertegenwoordiger van AB InBev over de introductie van een nieuw bier op de menukaart.

“De toewijding van de medewerkers van AB InBev en hun bijdrage aan lokale economische activiteiten is indrukwekkend,” aldus Kristien Van Vaerenbergh.

AB InBev: lokale verankering

Met beide stages benadrukt AB InBev haar sterke lokale verankering in België, waar de brouwer naast vijf brouwerijen ook zeven regionale distributiecentra beheert. Zowel Els Van Hoof als Kristien Van Vaerenbergh kregen tijdens hun stages inzicht in de belangrijke rol die AB InBev speelt in de productie, logistiek en commerciële samenwerking met de horeca, en de cruciale bijdrage van deze sector aan de Belgische economie.

Story image