Hoe vooruitstrevende brouwerijdirecteur zijn stempel drukte op het welzijn van medewerkers, zelfs nog vandaag

Hoe vooruitstrevende brouwerijdirecteur zijn stempel drukte op het welzijn van medewerkers, zelfs nog vandaag

Fonds Verhelst viert 75 jaar welzijnsinitiatieven voor AB InBev medewerkers

Leuven, 20 juni 2024 - ​ 75 jaar geleden, in 1949, richtten Léon Verhelst en zijn vrouw Marie Nolf het Fonds Verhelst op, een onafhankelijk fonds om het welzijn van hun medewerkers te bevorderen. Verhelst was op dat moment brouwerijdirecteur van de Artois brouwerij, die later zou uitgroeien tot bakermat van AB InBev. Nu, 75 jaar later, is het Fonds Verhelst één van de oudste, nog actieve, welzijnsprogramma’s in Europa. Er wordt jaarlijks meer dan 8.000 keer beroep gedaan op het fonds voor ondersteuning bij fysieke of mentale gezondheid of ontwikkeling van kinderen. Het fonds wil nu vooral preventief werken zodat elke AB InBev medewerker de beste versie van zichzelf kan zijn.

75 jaar vol focus op mentale en fysieke gezondheid

75 jaar geleden, in 1949, riepen Léon Verhelst en zijn vrouw Marie Nolf het Fonds Verhelst in het leven. Verhelst was op dat moment voormalig brouwerijdirecteur van wat later AB InBev zou worden. Hij was ook één van de bezielers van het Stella Artois bier waarvoor de brouwerij sinds 1926 bekend is. Met het onafhankelijke fonds wilde Verhelst de medewerkers van AB InBev ondersteunen in hun mentale en fysieke gezondheid en hen ondersteunen bij de ontwikkeling van hun kinderen.

Alle vaste medewerkers van AB InBev doorheen heel Europa kunnen beroep doen op de ondersteuning van het fonds. Alleen al in België gaat het om 2.900 medewerkers en hun gezinnen. In 2023 werd er in totaal meer dan 8.000 keer beroep gedaan op het fonds, door medewerkers van AB InBev verspreid over heel West-Europa. “Léon Verhelst was zeer vooruitstrevend, en was met zijn fonds ook een pionier op vlak van welzijnsinitiatieven. Wat begon als een lokaal project van één man groeide uit tot één van de grootste onafhankelijke welzijnsprogramma’s op de werkvloer. Dat zijn fonds 75 jaar later nog steeds onafhankelijk wordt beheerd en in zijn naam duizenden mensen in heel Europa kan ondersteunen, zou hem dan ook heel trots maken,” aldus Marieke Van der Straeten van Fonds Verhelst.

Welzijn als centrale waarde

Als een van de oudste, nog actieve, welzijnsprogramma’s in Europa, is Fonds Verhelst een absolute pionier. Na al die jaren stoelt Fonds Verhelst nog steeds op twee unieke pilaren: het is geen in-house fonds gelinkt aan AB InBev waardoor de drempel tot aanvragen een stuk lager is, en de ondersteuning gaat over meer dan alleen het welzijn van de medewerker op het werk.

Bij AB InBev is de aandacht voor welzijn ingebakken in de centrale waarden van het bedrijf. Medewerkers worden actief aangespoord om van het fonds gebruik te maken. Dankzij het Fonds Verhelst konden in 2023 meer dan 500 medewerkers beroep doen op ondersteuning voor mentale gezondheid, meer dan 2300 medewerkers kregen ondersteuning op vlak van fysieke gezondheid. ​ Dat gaat van coaching rond gezonde levensstijl en slaap tot preventief medisch onderzoek. Ook deden meer dan 5000 medewerkers beroep op bijkomende financiële interventies voor onder andere ambulante medische kosten of tussenkomsten bij sportabonnementen. Ondersteuning voor mentale gezondheid gebeurt confidentieel. Daarnaast ondersteunde het Fonds Verhelst 188 kinderen van medewerkers bij hun studies via tussenkomst in het inschrijvingsgeld voor hogere studies. Dat was ook het geval bij Dieter Barée, magazijnier in de brouwerij van Leuven. “In de afgelopen jaren hebben mijn dochters van Fonds Verhelst verschillende tussenkomsten ontvangen in hun studiekosten. Deze interventies zijn heel welgekomen, ik ben Fonds Verhelst hier dankbaar voor,” vertelt Dieter. Het fonds wil nog meer preventief werken zodat AB InBev medewerkers de kans krijgen om de beste versie van zichzelf te zijn.

Over AB InBev

De oorsprong van onze activiteiten gaat terug tot de eerste brouwactiviteiten in 1366 en naar onze eerste brouwerij, Den Hoorn, gevestigd in Leuven. In 1987 ontstaat de brouwersgroep Interbrew uit de fusie van twee grote Belgische brouwerijen, Artois (Leuven) en Piedboeuf (Luik, Jupille). Interbrew lag aan de basis van AB InBev, dat in 2004 ontstond uit de combinatie van Interbrew met het Braziliaanse AmBev. In 2008 combineerde InBev met Anheuser-Busch tot Anheuser-Busch InBev, 's werelds leidinggevende brouwer. Ons bedrijf staat voor een lange geschiedenis waarin vakmanschap, kwaliteit, innovatie en service naar consumenten en partners altijd centraal hebben gestaan. We willen groots dromen voor een toekomst met meer “cheers”.

We zijn toegewijd aan het bouwen van geweldige merken die de tand des tijds doorstaan en aan het brouwen van de beste bieren met de beste natuurlijke ingrediënten. Onze gevarieerde portefeuille van meer dan 500 biermerken omvat wereldwijde merken zoals Budweiser®, Corona® en Stella Artois®; ook internationale merken zoals Hoegaarden® en Leffe®; en lokale kampioenen zoals Jupiler®.