Colruyt Group en AB InBev bundelen de krachten om de markt voor waterstoftrucks in België te ontwikkelen

Colruyt Group en AB InBev bundelen de krachten om de markt voor waterstoftrucks in België te ontwikkelen

Waterstoftechnologie

Colruyt Group en AB InBev willen starten met emissievrije leveringen door waterstoftrucks*, tussen de respectieve logistieke hubs in België. Met het oog op zero-emissie transport willen de twee bedrijven verder bouwen aan de waterstofeconomie voor zwaar transport in België. De topmanagers van beide bedrijven, Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group en Fabio Sala, Voorzitter van AB InBev BeNeFraLux, ondertekenden vandaag een intentieverklaring. 

Groene waterstof als veelbelovende oplossing voor zwaar vervoer 

Colruyt Group en AB InBev zijn ervan overtuigd dat groene waterstof een veelbelovende zero-emissie oplossing is voor zwaar vrachtvervoer. Beide partijen willen dan ook in samenwerking met hun transportpartners de markt voor groene waterstof en waterstof-brandstofcelvrachtwagens verder ontwikkelen. De samenwerking houdt in dat beide partijen de uitrol van waterstoftrucks en -tankstations op grote schaal zullen onderzoeken. In de komende 5 jaar willen beide partijen samenwerken om de transitie van de waterstofeconomie te versnellen door een 360-graden H2-ecosysteem op te zetten: hernieuwbare waterstofproductie, een netwerk van waterstof-tankstations en waterstofbrandstofceltrucks. In eerste instantie focust het project op België. Om het waterstof-ecosysteem in ons land te ontwikkelen, zullen AB InBev & Colruyt Group gezamenlijke inspanningen leveren:

Fase 1: Opzetten van eerste proefprojecten

  • AB InBev & Colruyt Group zullen hun transportpartners betrekken bij hun streven naar zero emissie.
  • Beide partijen zullen gemeenschappelijke expertise opbouwen: AB InBev zal als eerste leverancier gebruik maken van de waterstoftruck die Colruyt Group eerder al testte in zijn logistieke keten (een Europese primeur). 
  • AB InBev & Colruyt Group willen voor de waterstoftruck een ‘dedicated lane’ inrichten  tussen hun logistieke hubs.
  • Beide partijen zullen onderzoek doen naar de uitrol van waterstoftrucks en -tankstations.

Fase 2: Uitrol van de eerste stations en vrachtwagens

  • Waterstofstations (met grote capaciteit) van DATS 24, de brandstofleverancier van de Colruyt Group, om zo de markt te lanceren.
  • Aankoop van waterstoftrucks. 

Overgang naar een koolstofneutrale samenleving  

Brandstofcel- en waterstoftechnologie is een veelbelovende emissievrije aandrijflijnoplossing voor zware vrachtwagens. Voor de elektrificatie van de industrie van zware bedrijfsvoertuigen bestaat er geen onesize-fits-all universele oplossing. Jef Colruyt licht toe: "Colruyt Group is heel blij dat belangrijke leveranciers zoals AB InBev samen met ons de mogelijkheden van waterstof-brandstofceltrucks willen onderzoeken – het sterkt ons in de overtuiging dat we de juiste keuzes maken".  
 
De waterstoftrucks rijden op elektriciteit die wordt opgewekt door een brandstofcel aan boord. Die gebruikt groene waterstof als brandstof. De truckprestaties zijn vergelijkbaar met die van dieselvrachtwagens wat de dagelijkse actieradius, de bijtanktijd en het laadvermogen betreft. De technologie zal een sleutelrol spelen in de overgang naar een koolstofneutrale maatschappij. Bovendien is de truck in zuiver elektrische modus zeer stil, wat past in het streven naar stillere leveringen aan de winkels. "Geen enkel bedrijf kan alleen bouwen aan een duurzamere toekomst, we zijn dan ook trots om samen te werken met Colruyt Group. Als brouwer vertrouwen we op natuurlijke ingrediënten, we zien het als onze verantwoordelijkheid om te investeren in groene logistiek," zegt Fabio Sala, hoofd van AB InBev BeNeFraLux. 
 
Europese samenwerking

De waterstoftrucktest past in het Europese proefproject ‘Waterstofregio 2.0’ om knowhow en ervaring op te doen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring op grote schaal te delen, wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan gebruiken. Het project wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma. 


Twee ervaren pionier-partners bundelen hun krachten

AB InBev heeft een duidelijk pad uitgestippeld richting een groenere logistiek en positioneert zich als first mover met recente investeringen in de allereerste Belgische e-trucks. In december 2020 pionierde AB InBev met de allereerste Belgische e-truck om binnenkort emissievrij te leveren aan de Leuvense horeca. Een tweede e-truck zal binnenkort volgen. Het nieuwe proefproject met deze waterstoftruck is het zoveelste bewijs van haar geloof in groene logistiek. De verschillende transporten in België werden eerder al geoptimaliseerd door gebruik te maken van ecocombi's (een samenwerking met Colruyt), bierboten en treinen, en door de overzeese volumes van Stella Artois lokaal te produceren.  In 2019 voltooide AB InBev zijn eerste zero-emissie bierlevering in de VS, 18 maanden na het plaatsen van een bestelling voor 800 waterstof-elektrische vrachtwagens. Deze groene logistieke operaties, zijn in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen om 25% minder CO2 uit te stoten tegen 2025. 
 
Colruyt Group heeft altijd geloofd in het belang van waterstof voor de verduurzaming van de mobiliteit en de energievoorziening. De retailgroep heeft de ambitie om meer dan 35 miljoen euro te investeren in innovatieve toepassingen met waterstof en produceert al bijna tien jaar zijn eigen groene waterstof, voornamelijk als energieondersteuning voor vorkheftrucks en personenwagens in zijn vloot. In 2018 startte Colruyt Group met het aanbieden van waterstof aan het grotere publiek in het DATS 24-tankstation in Halle, Europa's eerste volledig geïntegreerde tankstation dat waterstof aanbiedt naast CNG, diesel, benzine, AdBlue en een snellader voor elektrische wagens. In de komende maanden zullen nog vier openbare tankstations worden uitgerust met een waterstofinstallatie: Haasrode, Wilrijk, Erpe-Mere en Herve. In december 2020 nam de retailer de eerste 44-tons elektrische vrachtwagen op waterstof in Europa in gebruik, ontwikkeld door VDL Groep. Daarnaast is Colruyt Group actief betrokken bij het H2HAUL-project, dat 16 zware waterstof trucks zal inzetten in vier Europese landen. Tegen 2022 zal Colruyt Group nog vier extra waterstoftrucks in dienst nemen. Deze vrachtwagens zullen tanken aan een speciaal tankstation, gebouwd door DATS 24. 

 

### 
 
* Wat is waterstof ook alweer? Waterstof, of H2, is het eerste element van het periodiek systeem van Mendelejev, wat ook betekent dat het het eenvoudigste element ervan is. Waterstof is kleurloos, reukloos, niet-corrosief, niet-oxiderend, niet-radioactief, nietcarcinogeen en niet-giftig in zijn gasvorm. De wetenschap kent waterstof het symbool H2 toe, wat betekent dat een waterstofmolecuul uit twee waterstofatomen bestaat. Waterstof komt in de natuur zelden in zuivere vorm voor, dus moet het worden geproduceerd. Dit kan gebeuren door elektrolyse. Dit is een chemisch proces waarbij water door elektriciteit wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. De resulterende waterstof is alleen "groen" als er hernieuwbare elektriciteit wordt gebruikt.

 

Over AB InBev  

De oorsprong van onze activiteiten gaat terug tot 1366 naar de brouwerij Den Hoorn, gevestigd in Leuven. In 1987 ontstaat de brouwersgroep Interbrew uit de fusie van twee grote Belgische brouwerijen, Artois (Leuven) en Piedboeuf (Luik, Jupille). Interbrew lag aan de basis van AB InBev, dat in 2004 ontstond uit de combinatie van Interbrew met het Braziliaanse AmBev. In 2008 combineerde InBev met Anheuser-Busch tot AnheuserBusch InBev, ’ s werelds leidinggevende brouwer. Ons bedrijf staat voor een lange geschiedenis waarin vakmanschap, kwaliteit, innovatie en service naar consumenten en partners altijd centraal hebben gestaan. Onze droom is om mensen samen te brengen voor een betere wereld. Bier, het oorspronkelijke sociale netwerk, brengt mensen al duizenden jaren samen. We zijn toegewijd aan het bouwen van geweldige merken die de tand des tijds doorstaan en aan het brouwen van de beste bieren met de beste natuurlijke ingrediënten. Onze gevarieerde portefeuille van meer dan 500 biermerken omvat wereldwijde merken zoals Budweiser®, Corona® en Stella Artois®; ook internationale merken zoals Hoegaarden® en Leffe®; en lokale kampioenen zoals Jupiler®.    

Over Colruyt Group

Colruyt Group is actief in de distributie van voeding en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met meer dan 600 eigen winkels en ongeveer 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Fiets! en de aangesloten winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast de Colruytwinkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep is meerderheidsaandeelhouder van de keten die ZEB, ZEB For Stars, The Fashion Store en PointCarré omvat. Solucious levert foodservice- en retailproducten aan professionele klanten in België (ziekenhuizen, KMO's, horeca, enz.). De andere activiteiten omvatten de verkoop van brandstoffen in België (DATS 24), oplossingen voor print- en documentbeheer (Symeta en Joos Hybrid) en de productie van groene energie (Eoly). De groep telt meer dan 30.000 medewerkers en boekte in 2019/20 een omzet van 9,5 miljard euro. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-code BE0974256852. 

 

Duurzaamheid
Contacteer ons
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux