Belg komt aan het hoofd van wereldwijd R&D-centrum AB InBev

David De Schutter benoemd tot Global Vice President Global Innovation & Technology Center (GITEC)

Sinds 1 mei 2020 is David De Schutter de nieuwe Global Vice President van het Global Innovation & Technology Center (GITEC) van AB InBev in Leuven. Hiermee krijgt een Belg de leiding over het wereldwijde R&D-centrum van ’s werelds grootste bierbrouwer. GITEC, de plek waar eeuwenoude biertraditie en de nieuwste technologieën samen komen, is het kloppend innovatiehart van AB InBev.

Indrukwekkende loopbaan

David De Schutter studeerde in 2003 af als bio-ingenieur aan de KU Leuven en behaalde er nadien zijn doctoraat in – jawel – het bierbrouwen. Na een drietal jaren op de R&D-afdeling van Procter & Gamble te hebben gewerkt, startte hij in 2012 zijn loopbaan bij AB InBev in Leuven. Hij ging er aan de slag als Product & Process Development Specialist binnen GITEC en hielp mee aan de innovatieve ontwikkeling van de eerste generatie niet-alcoholische bieren zoals Jupiler 0,0%. Nadien werd hij binnen GITEC directeur voor procesontwikkeling (Global Director Process Development).

Tijdens deze periode ontwikkelde David een belangrijke en zeer innovatieve nieuwe techniek die het brouwen van bier milieuvriendelijker maakt. De techniek zorgt namelijk voor gasbellen zonder te koken en staat de brouwer wereldwijd toe om te brouwen met minder hitte, minder water en minder CO2-uitstoot. De impact van deze innovatie op het klimaat is groot: 5% minder CO2-uitstoot op ons brouwproces wereldwijd. De nieuwe techniek wordt vandaag in ruim 50 AB InBev-brouwerijen toegepast en is een belangrijke manier om – naast alle andere duurzaamheidsinitiatieven van AB InBev – zijn CO2-uitstoot tegen 2025 te verlagen met 25%.

In 2017 werd David R&D-directeur voor Europa en sinds mei 2020 staat hij aan het hoofd van het wereldwijde R&D-centrum van AB InBev. Daar heeft hij de leiding over een 150-tal wetenschappers en ingenieurs van meer dan 20 verschillende nationaliteiten. 

GITEC, het innovatiehart van AB InBev

Het Global Innovation & Technology Center is het kloppend innovatiehart van de bierbrouwer. Het is de plek waar AB InBev zijn nieuwe bieren ontwikkelt en werkt aan verbeterde brouwprocessen en duurzamere verpakkingen. AB InBev bewaart er ook de grootste collecties gist, het basisingrediënt voor bier. Er zijn maar liefst 1 500 giststammen te vinden.

David De Schutter licht toe: “De rol van GITEC als wereldwijd R&D-centrum is cruciaal om als bierbrouwer te blijven groeien. Het consumentengedrag verandert razendsnel, het is dus van belang om die consument relevante producten te blijven aanbieden en daarin is onze innovatieve rol zeer belangrijk. Dat ik nu de kans krijg om de leiding te nemen over deze inspirerende groep van mensen, maakt me enorm trots. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn team de toekomst van AB InBev nog meer vorm te geven, dankzij een mix van innovatie en duurzaamheid.”

David De Schutter volgt Rodrigo Sozo op die het bedrijf na 25 jaar verlaat.

Nieuws