Alle Belgische AB InBev brouwerijen brouwen binnenkort met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie

Alle Belgische AB InBev brouwerijen brouwen binnenkort met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie

AB InBev sluit vandaag een overeenkomst met energieproducent BayWa r.e. om 100% hernieuwbare elektriciteit aan te kopen voor haar West-Europese - en dus ook Belgische - brouwerijen. De overeenkomst is goed voor 130 megawatt, afkomstig van 2 nieuwe zonne-energieparken in Spanje. Met de overeenkomst zet de brouwer de volgende stap om de 2025 duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, waaronder wereldwijd 100% aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Er wordt ook gekeken naar lokale opwekking van hernieuwbare elektriciteit in de brouwerijen zelf. Bierbrouwerij AB InBev heeft in België 5 brouwerijen: in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Sint Pieters Leeuw en Buggenhout. 

De 10 jaar durende Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) zal voorzien worden van stroom van twee zonne-energieparken met een gecombineerd vermogen van bijna 200 megawatt, waarvan aan AB InBev meer dan 130 megawatt zal geleverd worden. Dit maakt het de grootste Pan-Europese zakelijke overeenkomst voor zonne-energie in de geschiedenis.

Nieuw zonne-energiepark in Spanje

BayWa r.e. zal twee nieuwe zonne-energievestigingen in Spanje financieren en ontwikkelen, waarvan één de Budweiser Solar Farm zal heten, die 250 gigawattuur duurzame elektriciteit per jaar zal leveren aan de 14 West-Europese brouwerijen van AB InBev, waaronder die in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Sint Pieters Leeuw en Buggenhout. Gedurende de looptijd van de PPA is dit voldoende om het equivalent van bijna 670.000 Europese woningen, of 100.000 stadionvoetbalwedstrijden, van stroom te voorzien.

De nieuwe zonnecapaciteit zal naar verwachting tegen 1 maart 2022 door BayWa r.e. worden toegevoegd en aangesloten.  Met deze nieuwe investering neemt AB InBev verantwoordelijkheid op en stimuleert zelf de creatie van nieuwe zonne-energie. Deze historische pan-Europese overeenkomst voegt nieuwe hernieuwbare energie toe aan het Europese elektriciteitsnet. 

Duurzaamheidsinspanningen in de Belgische brouwerijen  

Andy Finck, Supply Director AB InBev, verantwoordelijk voor alle Belgische brouwerijen: "Als brouwer zijn we afhankelijk van natuurlijke ingrediënten - water, hop, graan en gist - om onze bieren te maken. Duurzaamheid maakt dus niet alleen deel uit van onze business, het is ook onze business. Van het recycleren van de CO2 die vrijkomt tijdens het brouwproces tot het verwijderen van plastic uit onze verpakkingen, we streven er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen.  We zijn dan ook trots op deze historische overeenkomst en vragen onze consumenten, klanten, collega's, zakenpartners en collega-bedrijven om samen met ons over te schakelen op hernieuwbare energie", zegt Finck. 

*Landen in de scope van deze deal zijn: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, De Canarische Eilanden, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. Voor het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn eerder al overeenkomsten voor 100% brouwen met hernieuwbare elektriciteit gesloten.  

Duurzaamheid