AB InBev neemt deel aan allereerste koninklijk Staatsbezoek aan Zuid-Afrika

AB InBev neemt deel aan allereerste koninklijk Staatsbezoek aan Zuid-Afrika

1 op 66 jobs in Zuid-Afrika bevindt zich in de biersector*

Leuven, 21 maart 2023 – Van 23 tot 26 maart zijn koning Filip en koningin Mathilde in Zuid-Afrika voor een officieel staatsbezoek. Het bezoek, waar onder meer minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) aan deelneemt, richt zich op het versterken van de banden tussen België en Zuid-Afrika en het aanmoedigen van economische groei. AB InBev, de leidinggevende brouwer wereldwijd met Belgische roots, heeft zelf 7 brouwerijen in Zuid-Afrika en stelt er bijna 6.000 mensen tewerk. Een delegatie reist mee om de Belgische biercultuur nog verder uit te dragen en de positieve impact van lokale verankering te benadrukken. 

AB InBev in Zuid-Afrika: goed voor bijna 6.000 jobs 

De grootste Belgische brouwer heeft langdurige banden met Zuid-Afrika. Het heeft er een divers portfolio aan bieren die lokaal erg populair zijn. Zo is Carling Black het grootste biermerk in het land. In de Chamdor brouwerij wordt sinds 2017 ook Stella Artois gebrouwen. “Wij voelen ons als bedrijf sterk verbonden met Zuid-Afrika. We hopen tijdens het staatsbezoek het belang van de biersector en de investeringen in innovatie voor de lokale economie in de verf te zetten”, aldus Cybelle Buyck, VP Corporate Affairs & Legal van AB InBev Europa.  

De biersector in Zuid-Afrika is al erg belangrijk voor de lokale economie. De volledige sector creëert 250.000 jobs1, wat betekent dat 1 op 66 jobs zich in de biersector afspeelt. AB InBev zorgt zelf voor bijna 6.000 directe jobs via haar 7 brouwerijen, 44 distributiecentra voor de stedelijke gebieden en 2 mouterijen.

De vraag naar kwalitatieve producten ligt erg hoog in Zuid-Afrika en de interesse in bier van de Zuid-Afrikaanse consument blijft stijgen. Sinds 2022 heeft AB InBev reeds meer dan 230 miljoen euro geïnvesteerd in de Zuid-Afrikaanse economie en de brouwer is van plan om haar faciliteiten nog verder uit te breiden. 

Stella Artois gebrouwen met lokale Zuid Afrikaanse ingrediënten

Om de lokale economie te stimuleren en extra jobs te creëren, wordt Stella Artois in Zuid-Afrika met lokale, natuurlijke ingrediënten gebrouwen. Dit toont niet alleen de motivatie van de brouwer om de ontwikkeling van Zuid-Afrika verder aan te moedigen, maar ook haar inzet op het vlak van duurzaamheid. Dankzij verschillende samenwerkingen met lokale boeren en producenten en strenge kwaliteitscontroles door brouwmeesters met Belgische know-how kan Stella Artois lokaal geproduceerd worden met exact dezelfde smaakgarantie als in België.

Elke brouwerij een eigen zonne-energiesysteem 

De brouwerijen in Zuid-Afrika hebben de ambitie om op 100% hernieuwbare electriciteit te draaien tegen 2025. Ze zijn voorzien van een eigen zonne-energiesysteem dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houdt. “97% van de elektriciteit die we wereldwijd gebruiken, is hernieuwbare elektriciteit. Samen met onze partnerships met lokale producenten en andere duurzame initiatieven past dit volledig in onze ambitie om tegen 2040 wereldwijd een volledige Net Zero-status te hebben”, vult Cybelle Buyck aan. Ook heeft AB InBev een waterbeheerprogramma waarbij ze tegen 2025 alle gebieden die waterschaarste ervaren, willen voorzien van voldoende, kwalitatief water. Lokaal investeert AB InBev in het hergebruik van restwater voor irrigatie van velden.

Lokale events 

Tijdens het staatsbezoek zal AB InBev deelnemen aan een reeks evenementen en activiteiten. Onder meer John Blood ( Chief Legal & Corporate Affairs Officer and Company Secretary) en Cybelle Buyck (Vice President Legal & Corporate Affairs Europa) zullen hierbij aanwezig zijn.  

Interesse in een interview met Cybelle Buyck of op zoek naar meer informatie rond de aanwezigheid van AB InBev in Zuid-Afrika? Neem contact op met Camille Vandenheede, woordvoerder ad interim AB InBev.  

*Oxford Economics Study 2022

 

Nieuws