AB InBev levert groener met vrachtwagens op CNG

Leve de Lage Emissie Zones

AB InBev neemt een milieuvriendelijke Volvo FE op gecomprimeerd aardgas (CNG) in gebruik. Bedoeling is om met deze zuinigere en groenere vrachtwagen bier te leveren in Lage Emissie Zones, zoals de Antwerpse binnenstad. Later zullen ook andere Belgische centrumsteden volgen.

AB InBev is met zijn bekendste merken Stella Artois, Jupiler, Leffe en Hoegaarden de eerste speler op de Belgische en internationale biermarkt. Vanuit die leidende rol wil de wereldbrouwer zo veel mogelijk inzetten op groene logisitiek bij de snelle levering van zijn bier.

Luc Vanderveken, Safety & Fleet manager “Wereldwijd zet AB InBev heel uiteenlopende projecten op voor groener transport. Zeker ook in thuisland België. De ‘biertrein’ en  ‘bierboot’ zijn recente voorbeelden. Ook in de stad zoeken we naar eco-vriendelijkere oplossingen. In de Antwerpse Lage Emissie Zone kiezen we om te investeren in de milieuvriendelijke Volvo FE vrachtwagen op CNG. Die stoot veel minder schadelijke stoffen uit zoals roet en NOx en is bovendien stiller dan een conventionele dieseltruck. Deze veelbelovende primeur voor de stadsleveringen met ons bier zal zeker vervolg krijgen op andere plekken”.

De Volvo FE CNG wordt aangedreven door een 9-liter Euro 6-motor met ontstekingsbougies, die een vermogen van 320 pk en een koppel van 1.356 Nm levert. Aardgas is geurloos bij verbranding en bevat bijzonder weinig schadelijke deeltjes. Bij biogas ligt de uitstoot van koolstofdioxide zelfs tot zeventig procent lager dan bij diesel. Dankzij de volautomatische transmissie kan de gasaangedreven vrachtwagen hetzelfde rijgemak en productiviteitsniveau voorleggen als een klassieke Volvo FE.

We hebben in Volvo Trucks de juiste partner gevonden. Milieu is voor beide bedrijven zeer belangrijk. We zijn dan ook van plan om in de toekomst nog meer CNG trucks aan te kopen. Dit helpt mee onze ambitieuze doelstelling te halen om tegen het einde van dit jaar een CO2-reductie van 15% te halen in onze globale logistiek met als basis 2013”, aldus Luc Vanderveken, Safety & Fleet manager.

Feiten over methaangas

Methaangas is een verzamelnaam voor biogas en aardgas, die allebei voor een groot deel bestaan uit methaan. Aardgas is een fossiele brandstof die tussen 40 en 500 miljoen jaar oud is en die op grote diepte uit de aardkorst wordt gehaald.
Biogas is te vergelijken met aardgas, maar is een hernieuwbaar gas dat ontstaat wanneer organisch materiaal door bacteriën wordt ontbonden in een zuurstofvrije omgeving. Het kan bijvoorbeeld worden gewonnen uit huishoudafval en ander organisch afval. Een vrachtwagen die op biogas rijdt, stoot tot zeventig procent minder koolstofdioxide uit dan een vrachtwagen op diesel. 

Contacteer ons
Stein Falk AB Inbev
Stein Falk AB Inbev