AB InBev investeert in 10 nieuwe E-Trucks voor stadsbelevering

AB InBev investeert in 10 nieuwe E-Trucks voor stadsbelevering

AB InBev gaat vanaf eind dit jaar met 10 nieuwe Volvo FE E-Trucks cafés beleveren in de steden Leuven, Brussel, Gent en Luik. De Brouwer zal zo in totaal 12 e-trucks in omloop hebben voor belevering aan Belgische steden, in lijn met haar Net Zero doelstelling.  

  • AB InBev neemt het voortouw in de uitrol van zijn duurzame logistieke vloot met 10 nieuwe E-Trucks voor stadsbelevering.  
  • AB InBev heeft een duidelijke strategie op het vlak van duurzame logistiek: Reduce – het maximaal reduceren van inefficiënte routes en kilometers, Replace - inzetten op alternatieve brandstoffen. Dit alles met een focus op multimodaal transport. 
  • De nieuwe logistieke keten, e-trucks en nieuw depot, zorgt voor een reductie van 750 ton CO2 op jaarbasis ofwel het equivalent van meer dan 417 personenvoertuigen met benzinemotor gedurende één jaar. 

Na een succesvolle test in Leuven en Brussel inzake elektrische stadsbelevering, investeert de brouwer nu in 10 extra Volvo FE elektrische trucks voor het duurzaam transport van bier in de steden Leuven, Brussel, Gent & Luik. Dit zorgt voor een reductie van 150 ton CO2 op jaarbasis ofwel het equivalent van meer dan 83 personenvoertuigen met benzinemotor gedurende één jaar. Deze komen bovenop de e-truck van Volvo die al in Leuven rijdt en de MAN e-truck die nu de Brusselse cafés belevert. 

Pieter Thienpont, Sales & Marketing Comunication director Volvo Trucks Belgium: “De bestelling van deze 10 Volvo FE elektrische trucks bestendigt de samenwerking met AB InBev met als opzet het verduurzamen van transport in en tussen onze steden. De milieu ambitie van Volvo Trucks is zeer duidelijk namelijk tegen 2040 enkel nog fossielvrije voertuigen te leveren. Daarom neemt Volvo Trucks de leiding met een volledig aanbod aan elektrische trucks en de know-how van elektrische diensten. Met AB InBev zijn we tot actie overgegaan om onze gezamenlijke klimaatdoeleinden hier en nu waar te maken.” 

“De vele voordelen van elektrische stadsbelevering hebben we vastgesteld in de praktijk na de tests in Leuven en Anderlecht: geen uitstoot, minder lawaai en aangenaam rijden voor onze chauffeurs. Het is dus evident dat we opschalen.” zegt Philippe Seminck, Logistics Director BeNeLux en Frankrijk. Bovendien is de E-Truck een belangrijke troef om goede chauffeurs te blijven aantrekken in een schaarse arbeidsmarkt. Zo ondersteunt duurzaamheid ook onze HR-agenda. 

Reduce en Replace Strategie: herschikking logistiek netwerk 

AB InBev heeft een duidelijke strategie op het vlak van duurzame logistiek: Reduce - onnodige kilometers zoveel mogelijk reduceren en, Replace - inzetten op alternatieve brandstoffen en technologieën waar mogelijk. “We gaan resoluut voor nul in onze uitstoot. We investeren enkel in niet-Diesel vrachtwagens. Als de omgeving waarin wij opereren groener wordt, hebben de natuurlijke ingrediënten voor ons bier daar baat bij.” vervolgt Seminck. 

Dit jaar heeft de brouwer zijn Belgisch logistiek netwerk herschikt om de reduce-strategie uitgebreider toe te passen en als finaal gevolg minder kilometers te rijden. Het centraal depot van AB InBev België werd vanuit het zuiden van het land (Strepy) verplaatst naar een magazijn in Vilvoorde om onnodige kilometers te vermijden. De verhuis van het depot zorgt voor een CO2-reductie van 600 ton CO2 op jaarbasis door de centrale ligging in ons land. Daarenboven zet de brouwer ook steeds meer in op multimodaal transport; zo zal een deel van het bier bestemd voor export vertrekken vanuit de haven van Brussel naar de haven van Antwerpen via boot. 

Deze strategie kadert in de doelstelling van AB InBev om tegen 2040 Net Zero te gaan over haar volledige toeleveringsketen, van landbouwer tot consument. 

 

Belga Image

 

 

 

Duurzaamheid Nieuws