AB InBev installeert eerste aerodynamische zijschermen op haar vrachtwagens in België

  • Nieuwe, duurzame technologie van partner Aerodymax verlaagt brandstofverbruik en CO2-uitstoot met 3 tot 5%
  • Technologie voor eerste keer in Europa toegepast op vrachtwagens van AB InBev
  • Nieuwe stap in vergroening van logistieke vloot na eerdere introductie van e-trucks voor korte afstanden

4 juli 2023, Leuven - Vanaf vandaag rijdt in België de allereerste AB InBev-truck met aerodynamische zijschermen uit. Met deze verdere vergroening van haar logistieke vloot zet AB InBev een nieuwe stap richting haar Net Zero-ambities om tegen 2040 de volledige waardeketen wereldwijd koolstofneutraal te maken. De Belgische brouwer lanceert dit initiatief samen met Aerodymax, een start-up gespecialiseerd in het ontwikkelen en installeren van energiezuinige oplossingen voor vrachtwagens. Aerodymax maakt deel uit van het 100+ Accelerator, een programma van AB InBev dat start-ups mobiliseert om een antwoord te helpen bieden op de hedendaagse klimaatuitdagingen.

Story image

3 tot 5% minder CO2-uitstoot

AB InBev is samen met Jost Group, haar partner voor logistiek en transport, gestart met het uitrusten van haar vrachtwagenvloot met aerodynamische zijskirts van Aerodymax. Deze zijschermen verbeteren de aerodynamica van de voertuigen waardoor hun brandstofverbruik daalt, en dus ook de CO2-uitstoot, met 3 tot 5%. ​

De zijskirts zijn gemaakt van flexibel, met glasvezel versterkt composiet, dat meebuigt met bepaalde wegobstakels, en hoogwaardig roestvrij staal voor een langere levensduur. De zijschermen worden aan de zijkant van de trailer bevestigd. Het is het eerste op de markt verkrijgbare zijscherm in Europa, en het enige zijskirt op de markt dat ook het gebied achter de wielen bedekt voor een maximaal aerodynamisch effect.

Pionier in Europa

Het is de eerste keer dat deze technologie succesvol in Europa wordt toegepast. Tim Moerman, Sustainability en ESG Directeur Europa bij AB InBev: " We zijn heel trots op dit partnership met Aerodymax, dat kadert binnen ons 100+ Accelerator-programma. Als deze eerste test de beoogde resultaten behaalt, zijn we van plan om op korte termijn meer trailers uit onze vloot met deze aerodynamisch zijschermen uit te rusten, waardoor we een significante CO2-vermindering kunnen realiseren. Dit brengt ons opnieuw een stap dichter bij onze ambitie om in 2040 Net Zero te bereiken in onze volledige waardeketen en om tegen 2025 wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten. We hopen hiermee ook een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven, want als 70 à 80% van de vrachtwagens in Europa met deze zijschermen zouden zijn uitgerust, zouden ze samen 30 à 40 miljoen ton C02 per jaar besparen."

Almaz Ayupov, medeoprichter van Aerodymax vult aan: "De samenwerking met AB InBev en hun hulp via het 100+ Accelerator programma is erg belangrijk voor ons. De brouwer implementeert als eerste deze technologie in haar vloot in Europa. We streven ernaar om onze technologie in zoveel mogelijk bedrijven te implementeren, want dit kan een significante bijdrage leveren in de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen. Het gebruik van deze zijschermen is ook erg kostenefficiënt."

Pionier Aerodymax: eerste implementatie op rijdende vloot

Aerodymax is een start-up die als doelstelling heeft om het brandstofverbruik en de uitstoot van vrachtwagens met 10% en meer te verminderen en de wereldwijde uitstoot met meer dan 100 miljoen ton te verminderen. Deze start-up ontwikkelt al enkele jaren aerodynamische zijschermen en slaagde er als eerste bedrijf in om deze innovatie in Europa ook te implementeren op een rijdende vloot. Na meer dan drie jaar testen en het ontwikkelen van verschillende designs, slaagde Aerodymax erin een succesvol product te lanceren.

Almaz Ayupov voegt toe: "We hebben de afgelopen drie ​ jaar in Europa meer dan 200 trailer zijskirts getest, en geen enkel zijscherm vertoonde enig defect. Alle vrachtwagens gaven ook een significante brandstofbesparing en dus verminderde CO2-uitstoot aan. We zijn zo overtuigd van de technologie dat we onze klanten een garantie van drie jaar bieden."

Internationale duurzaamheidsstrategie

AB InBev's Climate Action Goal 2025 heeft als ambitie om tegen 2025 wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2017 wereldwijd. Op Europees vlak heeft AB InBev de ambitie om in 2028 Net Zero te brouwen in de vijf grootste Europese brouwerijen. Tegen 2040 heeft de brouwer de ambitie om de volledige waardeketen wereldwijd Net Zero te maken. Een onderdeel daarvan is haar logistieke vloot: eerder al lanceerde de brouwerij verschillende e-trucks voor de levering in stedelijke regio's zoals Anderlecht, Brussel, Leuven en Luik. Gent zal naar verwachting binnenkort volgen.

Over 100+ Accelerator

De samenwerking met Aerodymax is een product van het 100+ Accelerator programma. Dit bekroonde programma van de brouwer geeft de kans aan start-ups en bedrijven uit de hele wereld om mee een antwoord te formuleren op de klimaatuitdagingen van vandaag. AB InBev voorziet trainingen en ondersteuning van het team om de ontwikkeling van de innovatie te versnellen. Verder krijgt de start-up ook toegang tot het netwerk van AB InBev en financiële support om de pilot uit te voeren. AB InBev helpt zo start-ups door te groeien en hun ontwikkeling te commercialiseren.

Story image