#WorldWaterDay: AB InBev deelt gerecycleerd en gezuiverd drinkwater uit aan studenten in Luik

Waterefficiëntie: zonder water, geen bier 

 

  • Op 22 maart 2023 vanaf 18u biedt AB InBev haar gezuiverd drinkwater aan op de studentenlocatie Le Chapi in Luik.  
  • De grootste brouwer zuivert 100% van haar restwater, 20% van het verbruikte water wordt tot drinkwater gerecycleerd. 

Luik, 22 maart 2023 – Vandaag, op World Water Day, deelt brouwer AB InBev haar gezuiverd en gerecycleerd drinkwater uit aan studenten tijdens een studentenevenement in Le Chapi, in Luik.  De brouwer vestigt hiermee de aandacht op het belang van waterefficiëntie-en beheer tijdens het brouwproces en moedigt studenten zo ook aan water te drinken tijdens het uitgaan. AB InBev heeft specifiek voor dit Luikse event samen met haar waterbeheerpartner Azulatis, twee grote watertanks van 500 liter voorzien, oftewel 4.000 gerecycleerde en gezuiverde waterconsumpties. Het water in de tanks is volledige gezuiverd uit restwater van de AB InBev-brouwerij.  

Gezuiverd drinkwater voor L'AGEL 

Het studentenevent wordt georganiseerd door l’AGEL, l’Association Générale des Etudiants Liégeois en vindt plaats in een feesttent in Luik, Le Chapi, op nog geen kilometer van de brouwerij in Jupille. Het is de derde en laatste ‘chapi de la Saint Toré 2023’, en wordt georganiseerd ter ere van de traditie van ‘Saint Toré’.   

Maxime Lemarchand, voorzitter van de studentenvereniging L'AGEL: “We zijn erg blij dat brouwerij AB InBev onze studenten gedurende de hele avond van gratis, gezuiverd drinkwater voorziet en hiermee aandacht wil trekken voor duurzaam omspringen met waterverbruik. Studenten zijn bezig met onze planeet en duurzaamheid in het algemeen. Het feit dat dit drinkwater gerecycleerd en gezuiverd is van restwater tot drinkwater, doet nadenken en is een goede gespreksstarter op World Water Day.”  

Frederic Lecler, Technical Services Manager Brewing & Utilities AB InBev, vult aan: “Als brouwer is water ons meest waardevolle goed, dus we zijn trots dat we ons water een tweede leven kunnen geven door het tot op drinkwaterniveau te zuiveren. We brengen hiermee een duurzaamheidsboodschap en moedigen studenten aan om water te drinken tijdens het uitgaan. Aangezien we met onze brouwerij in Jupille heel wat mensen uit het Luikse tewerkstellen is steun aan een lokale studentenvereniging hiervoor ook een logische keuze.” 

Nikki Janssens van Azulatis vult aan: Wij werken nauw samen met AB InBev om het watergebruik op de site in Leuven en Jupille te verduurzamen. Op deze manier kan er per jaar 320 olympische zwembaden uitgespaard worden.” 

Waterefficiëntie: zonder water, geen bier 

Waterefficiëntie en -beheer is cruciaal in alle processen tijdens het bier brouwen. De brouwer houdt voortdurend het waterverbruik tijdens het brouwproces zo laag mogelijk en geeft het gebruikte water een tweede leven. AB InBev recycleert reeds 20% van het restwater in de brouwerij in Jupille en Leuven tot drinkbaar water en hergebruikt dit water in de technische processen via de waterzuiveringsinstallaties van de Watergroep in de brouwerijen. De overige 80% van het afvalwater wordt gezuiverd teruggegeven aan de natuur. Circulair waterbeleid is één van de speerpunten van de brouwerij en dus ook een aandachtspunt op World Water Day.  

Gezuiverd afvalwater voor lokale gemeenschappen 

Ook heeft de brouwer reeds verschillende samenwerkingen opgezet met lokale partners om circulair watergebruik te stimuleren. Zo stelt de Belgische brouwer haar gezuiverd brouwerijwater beschikbaar voor de steden, Stad Leuven en Herent gebruiken bijvoorbeeld het gezuiverde afvalwater voor het onderhoud van hun planten ter vervanging van kostbaar leidingwater. In 2022 gebruikten deze steden meer dan 700.000 liter voor hun groendienst. Ook de brandweer in Leuven komt water ophalen bij AB InBev voor haar activiteiten. Recent zette de brouwer ook een partnership op met Natuurpunt om waterherstel in het natuurreservaat Doode Bemde te stimuleren.  

En ook op het hoofdkantoor in Leuven drinken de werknemers op World Water Day gezuiverd drinkwater afkomstig uit de Stella Artois brouwerij. Alle homemade limonades zullen gemaakt worden met gerecycleerd drinkwater.  

UITNODIGING : Praktische details 

Vandaag vanaf 18u deelt de brouwer haar gezuiverd drinkwater uit op het studentenevent in Le Chapi te Luik (Rue de Droixhe 10, 4020 Liège Bressoux). Frederic Lecler, Technical Services manager Brewing & Utilities AB InBev, zal hierbij ook aanwezig zijn. Ben je graag aanwezig op dit persmoment of heb je interesse in een interview met Frederic Lecler? Graag een seintje aan Camille Vandenheede, ad interim woordvoerder (0475 46 56 08). 

 

 

Duurzaamheid