8 weetjes over bier die je nog niet wist
Leuven, 20 september 2023 - Bier heeft al een zeer rijke geschiedenis op de teller en speelt een belangrijke rol in verschillende culturen over de hele wereld. Bier wordt vaak geassocieerd met tradities, festivals en sociale bijeenkomsten. AB InBev, grootste brouwer ter wereld, geeft een aantal fascinerende en verrassende bierweetjes prijs die je nog niet kende.
- Wist je dat bier net zoveel antioxidanten bevat zoals wijn? Hoewel de types antioxidanten verschillen, delen beide dranken dezelfde hoeveelheid van deze stof.
- 25% van de wereldbevolking zijn superproevers. Superproevers zijn mensen die een hogere dichtheid van smaakpapillen hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor bitterheid, zoetheid, zoutheid en zelfs tactiele sensaties in de mond. 25% van de wereldbevolking is niet-proever en 50% proever. Een superproever is een eigenschap die deels erfelijk is bepaald. Hoe weet je of iemand een superproever is? Een snelle blik op de tong kan dit helpen bepalen: mensen met een hoger aantal smaakpapillen die ook dichter bij elkaar staan, zijn vaak superproevers.
- Een sommelier kennen we al, maar weet je wat een cicerone is? Een gediplomeerd bierexpert. Een brouwer uit Chicago startte enkele jaren geleden met het Cicerone-certificeringsprogramma om bierexperts op te leiden, vergelijkbaar met wijnsommeliers. En ja, ook in België kan je deze opleiding volgen.
- Wat oenologie is voor wijn, is zythologie voor bier. Zythologie is de wetenschappelijke studie van bier, oftwel bierkunde, het richt zich op de kennis van de grondstoffen, het volledige brouwproces, verschillende bierstijlen en merken, alsoook de smaakevaluatie en food pairing met bieren.
- Wist je dat bier reeds 12.000 jaar oud is? Bier heeft een erg lange geschiedenis, het is moeilijk om precies vast te stellen wanneer bier werd uitgevonden, maar het eerste bier ontstond wanneer de graanteelt begon, zo’n 12.000 jaar geleden.
- Slecht bier leidde tot IPA: Tijdens de koloniale periode, toen India een kolonie was van het Britse imperium, probeerden brouwers Pale Ale naar India te verzenden. Helaas was het bier vaak niet meer drinkbaar bij aankomst vanwege infecties en oxidatie. Als slimme oplossing begonnen de Britse brouwers bieren te brouwen met een hoger alcoholgehalte en meer hop. Hierdoor werd het bier resistenter en kon men het beter bewaren tijdens de lange scheepsreis naar India. Dit leidde tot de creatie van een nieuwe stijl van extra bittere, gearomatiseerde krachtige bieren: de Indian Pale Ale wat we vandaag IPA noemen.
- De biersector stelt in België 56.866 mensen tewerk (direct en indirect), bier is dus een belangrijke economische driver.
- Wist je dat alle Belgen samen in 2022 meer dan 6,9 miljoen hectoliter consumeerden? Dit is een stijging van 7,5% ten opzicht van 2021. In 2022 exporteerde België meer dan 16,3 miljoen hectoliter, de meeste export is bestemd voor onze buurlanden Nederland en Frankrijk, bier is dus een uitstekend lokaal product.
Interesse om binnenkort onze brouwerij te bezoeken en een biertasting bij te wonen? We nodigen je graag uit bij ons in de brouwerij. Laat gerust iets weten en stuur een mailtje naar camille.vandenheede@ab-inbev.com of via 0475 46 56 08.
*Belgische Brouwers, Jaarverslag 2022, raadpleegbaar via deze link.