Alle AB InBev bieren zullen gebrouwen worden met 100% hernieuwbare elektriciteit

Alle AB InBev bieren zullen gebrouwen worden met 100% hernieuwbare elektriciteit

De opening van het Pinos Puente Solar Park in Spanje is de volgende stap naar een Net Zero productie voor de brouwer.

29 september 2022 - Door de officiële opening van het 161 hectare Pinos Puente Solar Park, in samenwerking met BayWa r.e. en VERBUND, zullen alle AB InBev bieren zoals Stella Artois en Jupiler in West-Europa vanaf oktober worden gebrouwen met 100% hernieuwbare elektriciteit.  Het zonnepark met een geplande capaciteit van 147,6 megawattpiek (MWp) maakt deel uit van een van de grootste zonne-energie deals in Europa. In België gaat het over de 5 brouwerijen van AB InBev: in Jupille, Leuven, Buggenhout, Hoegaarden en Sint-Pieters-Leeuw.

 10 miljard pintjes op groene stroom

De opening van dit zonnepark is het resultaat van een 10-jarige Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) afgesloten met BayWa r.e. in 2020, een van de grootste pan-Europese zakelijke deals voor zonne-energie in de geschiedenis. De overeenkomst omvat meer dan 250 gigawattuur (GWh) hernieuwbare stroom per jaar voor AB InBev, die afkomstig zal zijn van het VERBUND zonnepark en een tweede park die naar verwachting eind oktober op het net zal worden aangesloten. Dit is genoeg elektriciteit om meer dan 10 miljard pintjes te brouwen, 100.000 voetbalstadions van stroom te voorzien of 670.000 gezinnen te bevoorraden met elektriciteit, waarbij jaarlijks ongeveer 188.200 ton CO2 wordt bespaard. 

Net Zero tegen 2040 

De zonne-energie deal die 14 AB InBev-brouwerijen en meer dan 50 merken omvat, zal een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwer, waaronder het bereiken van Net Zero in haar volledige waardeketen tegen 2040 en Net Zero operaties in 2028 in de brouwerijen van Jupille & Leuven. 

Erik Novaes, Vice-President Procurement & Sustainability Europe, AB InBev: "Met een wereldwijde energiecrisis en de toenemende impact van de klimaatverandering die deze zomer in een groot deel van Europa voelbaar was, zijn we gefocust op het opbouwen van bestendigheid tegen het klimaat en ons streefdoel van decarbonisatie voort te zetten." 

Cybelle Buyck, Vice-President Legal & Corporate Affairs Europe, AB InBev, voegt hieraan toe: "De opening van het zonnepark komt op het juiste moment. De huidige energiecrisis treft alle huishoudens, kmo's en bedrijven in Europa, waardoor er behoefte is aan ondersteuning op korte termijn, maar het toont ook eens te meer de noodzaak aan van een versnelde omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen om de energiezekerheid te vergroten en minder afhankelijk te zijn." 

VERBUND: een enorme uitbreiding van opwekking uit wind- en zonne-energie

Een snelle onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen is de enige manier om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en de Europese energievoorziening veilig te stellen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne en de sterke stijging van de elektriciteits- en gasprijzen. "We moeten resoluut optreden: elke extra kilowattuur uit hernieuwbare energiebronnen is een belangrijke stap voor de energietransitie. Met projecten zoals het Pinos Puente-zonnepark stimuleren we de snelle omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen in Europa", legt Michael Strugl, CEO van VERBUND, het toonaangevende energiebedrijf uit Oostenrijk en een van de grootste producenten van waterkracht in Europa.

​VERBUND heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld tegen 2030: De uitbreiding van hernieuwbare energie in Europa is een belangrijke pijler - naast het versterken van de geïntegreerde thuismarkt in Oostenrijk en Duitsland en het vestigen van zichzelf als een Europese waterkrachtspeler. Tegen 2030 moet tot een kwart van de elektriciteitsproductie van VERBUND komen van windenergie en zonne-energie. Het zonnepark Pinos Puente markeert de intrede op de Spaanse markt.

Matthias Taft, CEO van BayWa r.e voegt hieraan toe: "Voor het aanpakken van de klimaatcrisis is dit decennium cruciaal. Zonne-energie is de goedkoopste energiebron van deze tijd en een belangrijke motor voor de wereldwijde energietransitie - we moeten deze kans grijpen." 

De bouw van het zonnepark begon in mei 2021 en op 28 september 2022 werd het VERBUND Pinos Puente Solar Park geopend door de drie bedrijven in aanwezigheid van lokale en internationale gasten.

  

Noot voor de redactie

Tijdslijn  

  • 2019: Overeenkomst door AB InBev voor een VPPA, gestructureerde zoektocht naar een ontwikkelingspartner.   
  • 2020: Aankondiging van de grootste pan-Europese zonne-energie deal tot nu toe (oorspronkelijk: Íllora zonnepark).   
  • Mei 2021: Start bouw  
  • November 2021: Aankoop van het zonnepark door VERBUND   
  • September 2022: Opening van VERBUND's Pinos Puente zonnepark

VPPA 

In tegenstelling tot een directe stroomafnameovereenkomst (direct power purchase agreement - PPA), waarbij alle partijen zich in dezelfde netregio bevinden, is een virtuele stroomafnameovereenkomst (virtual power purchase agreement - VPPA) regio-overschrijdend.  

 De klant, in dit geval AB InBev, blijft de elektriciteit afnemen van de bestaande leverancier, terwijl de exploitant - d.w.z. VERBUND - de opgewekte elektriciteit tegen de marktprijs verkoopt.   

Over AB InBev  

De oorsprong van onze activiteiten gaat terug tot 1366 naar de brouwerij Den Hoorn, gevestigd in Leuven. In 1987 ontstaat de brouwersgroep Interbrew uit de fusie van twee grote Belgische brouwerijen, Artois (Leuven) en Piedboeuf (Luik, Jupille). Interbrew lag aan de basis van AB InBev, dat in 2004 ontstond uit de combinatie van Interbrew met het Braziliaanse AmBev. In 2008 combineerde InBev met Anheuser-Busch tot Anheuser-Busch InBev, 's werelds leidinggevende brouwer. Ons bedrijf staat voor een lange geschiedenis waarin vakmanschap, kwaliteit, innovatie en service naar consumenten en partners altijd centraal hebben gestaan. Onze droom is "Dreaming Big To Create A Future With More Cheers". We zijn toegewijd aan het bouwen van geweldige merken die de tand des tijds doorstaan en aan het brouwen van de beste bieren met de beste natuurlijke ingrediënten. Onze gevarieerde portefeuille van meer dan 500 biermerken omvat wereldwijde merken zoals Budweiser®, Corona® en Stella Artois®; ook internationale merken zoals Hoegaarden® en Leffe®; en lokale kampioenen zoals Jupiler®.

Over BayWa r.e.
​r.e.think energie - we heroverwegen energie - hoe het kan worden geproduceerd, opgeslagen en het beste kan worden gebruikt om de wereldwijde energietransitie te implementeren die essentieel is voor de toekomst van onze planeet. Wij zijn een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar, dienstverlener, PV-groothandel en leverancier van energieoplossingen in de sector van hernieuwbare energie. We hebben ruim 4 gigawatt (GW) systeemcapaciteit online gebracht en beheren systemen met een capaciteit van meer dan 10 GW. Als onafhankelijke energieproducent hebben we een groeiend energiehandelsbedrijf. In samenwerking met bedrijven over de hele wereld heeft BayWa r.e. biedt duurzame energieoplossingen op maat. Door onze bedrijfsactiviteiten CO2-neutraal te maken, voldoen we aan onze eigen duurzaamheidsnormen. We geven actief vorm aan de toekomst van de energiesector en zetten ons elke dag in voor een inclusieve werkomgeving op basis van gelijkheid en diversiteit. Onze aandeelhouders zijn BayWa AG, een wereldwijd succesvol bedrijf met een omzet van meer dan € 17,2 miljard, en Energy Infrastructure Partners, marktleider in energie-infrastructuur. Nadere informatie: baywa-re.com

Over VERBUND
​VERBUND is het toonaangevende energiebedrijf van Oostenrijk en een van de grootste producenten van waterkracht in Europa. De Groep wekt ongeveer 97% van haar elektriciteit op uit hernieuwbare energie, voornamelijk uit waterkracht. VERBUND handelt in elektriciteit in 12 landen en genereerde in 2021 ongeveer € 874 miljoen groepsresultaat en € 1.579 miljoen aan EBITDA met ongeveer 3.200 medewerkers. Met haar dochterondernemingen en partners is VERBUND actief in de opwekking van elektriciteit, transmissie en in de internationale handel en verkoop. VERBUND is sinds 1988 genoteerd aan de beurs van Wenen en 51% van het aandelenkapitaal is in handen van de Republiek Oostenrijk.

​VERBUND is een van de meest milieuvriendelijke energiebedrijven in Europa, draagt ​​aanzienlijk bij aan de leveringszekerheid en zet zich in het bijzonder in voor klimaat- en milieubescherming, zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en sociale verantwoordelijkheid. Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie en van het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat is vastgelegd in de gedragscode voor duurzaam beheer. VERBUND werkt intensief aan de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen en levert zo een belangrijke bijdrage aan een koolstofarme energietoekomst. VERBUND is ondertekenaar van het UN Global Compact en ondersteunt de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties en de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Meer informatie: www.verbund.com

BayWa r.e. AG 

Felix Gmelin 

Corporate Communications  

Phone: +49 89 383932 5817 

E-mail: felix.gmelin@baywa-re.com 

www.baywa-re.com 

 

VERBUND AG 

Ingun Metelko 

Company Spokeswoman 

Phone: +43 (0) - 50313 - 53 748 

mobile: +43 664 380 92 69 

mailto: ingun.metelko@verbund.com  

 

 

 

Duurzaamheid Nieuws