bgbg
swoosh

Vestigingen in België

 

België neemt een belangrijke plaats in binnen Anheuser-Busch InBev. Zo gaat de oorsprong van onze activiteiten terug tot 1366 naar de brouwerij Den Hoorn, gevestigd in Leuven. Vandaag bevinden de wereldwijde hoofdzetel van de groep AB InBev, de hoofdzetel van de Zone Europa en de hoofdzetel van de business unit Benelux & Frankrijk zich eveneens in Leuven, en naast verschillende depots hebben we in België ook vijf brouwerijen: Hoegaarden, Leuven, Jupille, Sint-Pieters-Leeuw en Buggenhout.

 

location
Stella Artois
location
Jupiler
location
Hoegaarden
location
BelleVue

Global Head Quarter

In Leuven wordt Stella Artois gebrouwen. De stad huisvest eveneens de de wereldwijde hoofdzetel van de groep AB InBev, de hoofdzetel van de zone West-Europa en de hoofdzetel van de business unit Benelux & Frankrijk.

 

Brouwerijplein 1

3000 Leuven

Tel: 016 27 61 11

 

Vuurkruisenlaan

3000 Leuven

Tel: 016 27 61 11

 

 

Stella Artois

In de registers van de stad Leuven vinden we al in 1366 een registratie van accijnzen van brouwerij Den Hoorn terug. Het is in deze brouwerij dat Sébastien Artois op 13 juni 1708 meester-brouwer wordt. Hij verbindt daarmee zijn naam onlosmakelijk met de brouwerij en de stad Leuven. In 1926 lanceert de Artois brouwerij volgens de toenmalige traditie een kerstbier. De naam “Stella”, het Latijnse woord voor “Ster”. Het bier is zo’n succes dat de brouwer besluit om het op permanente basis op de markt te brengen. Onze Stella Artois bestaat nog altijd. In het logo vindt u nog de hoorn en het jaar 1366 vermeld, verwijzingen naar de origines van het bier. 

 

Wenst u de Stella Artois brouwerij te bezoeken? Gelieve u te richten tot onze gespecialiseerde website www.breweryvisits.com. U vindt er ook alle specifieke contactgegevens.

Jupiler Brouwerij

 

Jupiler

 

De naam Jupiler is een verwijzing naar het dorp Jupille, vlakbij Luik, waar in 1853 de brouwerij Piedboeuf ontstond. De brouwerij lanceert in 1966 de pils “Jupiler 5”. Deze pils verovert snel zijn plaats op de Belgische biermarkt. Het nummer 5 was een verwijzing naar het alcoholpercentage en het aantal ingrediënten, maar verdween het uit de naam. 

 

Jupiler is reeds tientallen jaren het favoriete bier in thuisland België. Een op de drie bierdrinkers kiest voor Jupiler en in de kerngroep van 18 tot 35 jaar is deze voorkeur nog veel groter. Bovendien maakt Jupiler een stormachtige opmars als het snelst groeiende pilsmerk in Nederland, met een verdubbeling van de volumes in de afgelopen 5 jaar. Net als in België dankzij de Jupiler Pro League, is Jupiler ook in Nederland het biermerk dat het meest wordt geassocieerd met voetbal dankzij het naamgevende sponsorschap en partnerschap met de Jupiler League.

 

Rue des Anciennes Houblonnières 2

4020 Jupille

 

Wenst u de Jupiler brouwerij te bezoeken? Gelieve u te richten tot onze gespecialiseerde website www.breweryvisits.com. U vindt er ook alle specifieke contactgegevens.

Hoegaarden Brouwerij

 

Hoegaarden

 

Een historisch document vertelt al over het bestaan van een brouwerij in Hoegaarden in 1318. Doordat tarwe het belangrijkste graangewas van de streek is, ontstaat er een traditie van troebel witbier. Het brouwersambacht groeit snel, vooral dankzij het bijzondere statuut van het dorp. Terwijl omliggende dorpen en steden, zoals Tienen, aan de Brabantse hertog hoge taksen moeten betalen om hun bier uit te voeren, laat de prins-bisschop van Luik de Hoegaardiers ongemoeid. De enclave kan vrij handel drijven, zowel in Brabant als in Luik. Tolrechten en accijnzen gelden niet voor Hoegaarden. In de eerste helft van de achttiende eeuw beleeft de Hoegaardse brouwnijverheid zijn hoogtepunt. Het dorp telt in 1758 maar liefst 38 brouwerijen. Dankzij de lucratieve handel in witbier stroomt het geld binnen. Hoegaarden krijgt dan zijn fraaie uitzicht, dat je vandaag nog steeds kunt bewonderen.

 

Na de Franse Revolutie verliest het brouwersdorp Hoegaarden steeds meer aan belang. Door de verbetering van het wegennet en de populariteit van het pilsbier neemt de concurrentie toe. Toch blijven de meeste brouwerijen nog tot aan de Tweede Wereldoorlog actief. In 1937 blijven er nog vier over. Brouwerij Loriers is daarvan de belangrijkste. Ze brouwt onder andere het populaire bier Hougaerdse Das. Maar in de jaren zestig sluit ook deze brouwerij. Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolde trouwens al in 1957 uit de brouwerij Tomsin. Dat was echter zonder Tomsin’s jonge buurman, Pierre Celis, gerekend. De melkventer Celis is kind aan huis bij Tomsin en helpt in zijn vrije tijd in de brouwerij. Wanneer de brouwerij in 1957 de deuren sluit, blijft de jonge Pierre Celis niet bij de pakken zitten. Hij heeft bij zijn buurman-brouwer vaak genoeg gezien hoe het witbier gebrouwen wordt.

 

Op 13 maart 1966 stelt Pierre Celis zijn eerste brouwsel voor. Het resultaat is verbluffend: het witbier van Hoegaarden is uit zijn as herrezen. Maar dan slaat in 1985 het noodlot toe. De brouwerij brandt af en geld voor de heropbouw is er niet.

Redding komt van de brouwerij Artois uit Leuven, die besluit zich in te kopen en het Hoegaarden Witbier tot een wereldmerk uit te bouwen. Eind jaren ‘80 wordt de brouwerij opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag InBev heet. Die schaalvergroting zorgt ervoor dat het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in tientallen landen verkocht wordt en de naam van het Haspengouwse dorp bekend is van Australië tot Canada.

 

Altenaken 7

3320 Hoegaarden

 

Stoopkensstraat 24

3320 Hoegaarden

 

Wenst u de Hoegaarden brouwerij te bezoeken? Gelieve u te richten tot onze gespecialiseerde website www.breweryvisits.com. U vindt er ook alle specifieke contactgegevens.

Sint-Pieters-Leeuw

 

Belle-Vue

Philemon Vandenstock legt in 1913 de basis voor de huidige brouwerij Belle-Vue. Maar de geschiedenis van de Geuze bieren gaat terug tot in de middeleeuwen. Deze authentieke Lambiek bieren werden toen al in de Zennevallei gebrouwen. Kenmerkend voor Geuze bieren zijn het gebruik van 30% tarwe, een spontane gisting en een versnijding van jonge en oude Lambieken. De spontane gisting met de gistcellen uit de lucht rondom de Zennevallei geeft de Geuze bieren hun typische zurige smaak. Lambiek is het basisbier dat in eikenhouten vaten rijpt.

 

Bergensesteenweg 144

1600 Sint-Pieters-Leeuw

 

Meer informatie over Belle-Vue vindt u in de rubriek Merken


Anheuser-Busch InBev © 2019