bgbg
swoosh

Hoegaarden

Een historisch document vertelt al over het bestaan van een brouwerij in Hoegaarden in 1318. Doordat tarwe het belangrijkste graangewas van de streek is, ontstaat er een traditie van troebel witbier. Het brouwersambacht groeit snel, vooral dankzij het bijzondere statuut van het dorp. Terwijl omliggende dorpen en steden, zoals Tienen, aan de Brabantse hertog hoge taksen moeten betalen om hun bier uit te voeren, laat de prins-bisschop van Luik de Hoegaardiers ongemoeid. De enclave kan vrij handel drijven, zowel in Brabant als in Luik. Tolrechten en accijnzen gelden niet voor Hoegaarden. In de eerste helft van de achttiende eeuw beleeft de Hoegaardse brouwnijverheid zijn hoogtepunt. Het dorp telt in 1758 maar liefst 38 brouwerijen. Dankzij de lucratieve handel in witbier stroomt het geld binnen. Hoegaarden krijgt dan zijn fraaie uitzicht, dat je vandaag nog steeds kunt bewonderen.

Na de Franse Revolutie verliest het brouwersdorp Hoegaarden steeds meer aan belang. Door de verbetering van het wegennet en de populariteit van het pilsbier neemt de concurrentie toe. Toch blijven de meeste brouwerijen nog tot aan de Tweede Wereldoorlog actief. In 1937 blijven er nog vier over. Brouwerij Loriers is daarvan de belangrijkste. Ze brouwt onder andere het populaire bier Hougaerdse Das. Maar in de jaren zestig sluit ook deze brouwerij. Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolde trouwens al in 1957 uit de brouwerij Tomsin. Dat was echter zonder Tomsin’s jonge buurman, Pierre Celis, gerekend. De melkventer Celis is kind aan huis bij Tomsin en helpt in zijn vrije tijd in de brouwerij. Wanneer de brouwerij in 1957 de deuren sluit, blijft de jonge Pierre Celis niet bij de pakken zitten. Hij heeft bij zijn buurman-brouwer vaak genoeg gezien hoe het witbier gebrouwen wordt.

Op 13 maart 1966 stelt Pierre Celis zijn eerste brouwsel voor. Het resultaat is verbluffend: het witbier van Hoegaarden is uit zijn as herrezen. Maar dan slaat in 1985 het noodlot toe. De brouwerij brandt af en geld voor de heropbouw is er niet.

Redding komt van de brouwerij Artois uit Leuven, die besluit zich in te kopen en het Hoegaarden Witbier tot een wereldmerk uit te bouwen. Eind jaren ‘80 wordt de brouwerij opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag AB InBev heet. Die schaalvergroting zorgt ervoor dat het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in meer dan 70 landen verkocht wordt en de naam van het Haspengouwse dorp bekend is van Australië tot Canada.

 

Altenaken 7

3320 Hoegaarden

 

Stoopkensstraat 24

3320 Hoegaarden

 

Wenst u de Hoegaarden brouwerij te bezoeken? Gelieve u te richten tot onze gespecialiseerde website www.breweryvisits.com. U vindt er ook alle specifieke contactgegevens.


Anheuser-Busch InBev © 2019