Werknemers AB InBev en buurtbewoners investeren mee in Luminus zonnepanelen op het dak van de Jupille brouwerij

Werknemers AB InBev en buurtbewoners investeren mee in Luminus zonnepanelen op het dak van de Jupille brouwerij

Duurzame elektriciteit voor werknemers en buurtbewoners

Op het dak van de Jupille brouwerij van AB InBev worden binnenkort de installatie van 2.111 zonnepanelen afgerond. Alle medewerkers van AB InBev en de inwoners van Jupille krijgen nu voorrang om mee te investeren in de zonnepanelen en van de opbrengsten te genieten. Dankzij de lokaal geproduceerde groene energie kan AB InBev nog eens ongeveer 20 miljoen 25cl flesjes Jupiler meer op zonne-energie brouwen. Medewerkers van AB InBev en een groot aantal bewoners zullen vanaf vandaag een uitnodiging krijgen om te investeren. 

Jupiler gebrouwen op zonne-energie

Op het dak van de Jupiler brouwerij in Jupille liggen al ruim 6.000 zonnepanelen. Daar komen er nog eens 2.111 zonnepanelen bij. Deze zullen jaarlijks 767.000 kWh groene energie produceren. De opgewekte stroom zal volledig door de brouwerij zelf verbruikt worden. Zij kunnen hiermee nog eens ongeveer 20 miljoen 25 cl flesjes Jupiler extra per jaar op groene wijze brouwen. Dauvister, dochteronderneming van Luminus, staat in voor de plaatsing en de inwerkstelling van de nieuwe zonne-installatie.

Kristof Daskalovski, brouwerijdirecteur Jupille: “Als duurzame brouwer hebben we een voorbeeldfunctie en streven we er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen. We hebben reeds 6.000 zonnepanelen op ons dak en installeren nog eens 2.111 zonnepanelen extra, het equivalent van ongeveer 20 miljoen  pintjes. De Jupille brouwerij brouwt volledig met hernieuwbare elektriciteit door middel van zonnepanelen en groenestroomcertificaten. Dat we bovendien ook de inwoners van Jupille en onze collega’s bij dit duurzame project kunnen betrekken, maakt het voor ons extra mooi.”

Medewerkers AB InBev en buurtbewoners investeren mee

Medewerkers van AB InBev en buurtbewoners kunnen mee investeren via een systeem van crowdlending via Mozzeno, een lening van 60 maanden waarop ze een gemiddeld brutorendement van 3% krijgen. Het geïnvesteerde bedrag wordt maandelijks progressief met rente terugbetaald. Investeren kan vanaf 250 euro met een maximum van 4000 euro. De AB InBev-medewerkers en buurtbewoners krijgen gedurende één maand voorrang. Daarna wordt de crowdlending opengezet voor het grote publiek.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus :  “We zijn blij dat we AB InBev mogen bij staan in hun energietransitie. We installeren niet alleen hier in Jupille zonnepanelen, maar mochten dat ook doen op het dak van hun brouwerij in Leuven en Hoegaarden. Net zoals in Leuven willen we de inwoners van Jupille meenemen in dit duurzame verhaal. Enkel samen kunnen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst.”

Ook burgemeester Willy Demeyer is tevreden dat de inwoners van Jupille hun steentje kunnen bijdragen voor een groenere toekomst. 

"Ik ben verheugd dat de inwoners van Jupille samenwerken met de brouwerij, die steeds een belangrijke sociale rol in onze leefomgeving speelt. Dit is een nieuw innovatief project om brouwen duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatuitdaging alleen samen kunnen aangaan: burgers en bedrijven in combinatie met wetenschappelijke knowhow.”

 

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.278 MW in januari 2021 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 24%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.100 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het negende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 73 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

 Over AB Inbev

De 5 AB InBev brouwerijen (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw, Buggenhout) vormen het kloppend hart voor de Belgische activiteiten. AB InBev, de Home of Beer, is gebouwd op een erfgoed in Leuven dat teruggaat tot 1366. De brouwer is gekend van bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Tripel Karmeliet. In 2018 verminderde de brouwer zijn logistieke CO2 voetafdruk al met 9%. Doorheen de Belgische brouwerij, koeling en verpakkingsactiviteiten waren er zelfs CO2-reducties van 16, 24 en 36%. Het bedrijf heeft 3.160 werknemers in België. AB InBev kocht in 2018 58% van zijn goederen en diensten in België. De brouwer ondersteunt hierbij zowel KMO’s (69%) en grote bedrijven (31%), wat leidt tot substantiële indirecte jobcreatie in België.

Duurzaamheid
Contacteer ons
Pascaline Van de Perre External Communications Manager BeLux, AB InBev
Martine Moreau Communication Manager, Luminus
Pascaline Van de Perre External Communications Manager BeLux, AB InBev
Martine Moreau Communication Manager, Luminus