Wereldwaterdag - Brand in Leuven voortaan geblust met gezuiverd afvalwater van de Stella Artois brouwerij

Wereldwaterdag - Brand in Leuven voortaan geblust met gezuiverd afvalwater van de Stella Artois brouwerij

AB InBev en Hulpverleningszone Oost geven vandaag het startschot voor een samenwerking rond waterdonatie. AB InBev zal gezuiverd afvalwater voorzien voor de brandweer van Leuven. Dit brouwerijwater zal worden ingezet bij een brand, bij het reinigen van het wegdek of bij ander noodgeval. Het gezuiverd afvalwater dient ter vervanging van kostbaar drinkwater en leidt tot een beduidende besparing van leidingwater.

Noodwater

De brandweer zal vanaf vandaag bij brand, het reinigen van het wegdek of een ander noodgeval, gebruik kunnen maken van gezuiverd afvalwater van de Stella Artois brouwerij in Leuven. Het gezuiverd afvalwater is afkomstig van de operaties van de brouwerij en wordt via natuurlijke zuivering of de zuiveringsinstallaties van de Watergroep gefilterd.

Het gezuiverd afvalwater zal gebruikt worden om de tankwagens van de brandweer te vullen. Hiervoor heeft AB InBev recent een speciale aansluiting voorzien bij de installaties van de brouwerij. Als de brandweer nu zal uitrukken voor een noodgeval zullen ze gebruik kunnen maken van hergebruikt brouwerijwater.

Bart Gijzen, kapitein Hulpverleningszone Oost, brandweerpost Leuven:

Wij proberen de hulpverlening aan de bevolking verder te optimaliseren en aan te passen aan de hedendaagse normen. Drinkbaar water is een kostbaar goed en daar zijn we ons als maatschappij niet altijd even goed van bewust. Waar we dus alternatieven vinden voor drinkbaar water om onze interventies uit te voeren, zullen we dit zeker benutten. Dit project heeft een voorbeeldfunctie naar de toekomst toe.

De besparing op kostbaar drinkwater gaat alleen maar aan belang toenemen in de toekomst. Het hergebruik van brouwerijwater zal niet alleen beter zijn voor de natuur, het zal ook een besparing zijn voor de stad. De brouwerij draagt op haar beurt een steentje bij, omdat water een cruciaal onderdeel is van bier. “Geen water, geen bier.”

Duurzame impact op de maatschappij

Water speelt een belangrijke rol in de brouwerij, niet alleen in het brouwproces, maar ook voor de omringende leefgemeenschap. Zo heeft AB InBev het laatste jaar drinkwater geschonken aan de getroffen gebieden in Wallonië en Oekraïne. Ook de samenwerking met de Leuvense gemeenschap is niet de eerste keer. De brouwerij voorziet reeds water voor de plantjes in de stad tijdens hete zomermaanden en bevoorraadt ook omliggende landbouwers in tijden van droogte.

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur van de Stella Artois brouwerij:

We zijn zeer trots dat we als brouwerij een positieve impact kunnen hebben op onze maatschappij. Na onze samenwerking met de groendienst van Stad Leuven, verbreden we onze impact naar de brandweer van Leuven. Samenwerken met onze lokale gemeenschap voor een positieve duurzame impact is van groot belang voor onze brouwerij.

 

 

Duurzaamheid Water