Kriekenoogst steeds vroeger door klimaatverandering

Kriekenoogst steeds vroeger door klimaatverandering

15 ton krieken komen volgende week aan in Brouwerij Belle-Vue

Naar eeuwenoude Belgische traditie worden maandag 11 juli krieken geleverd bij de AB InBev brouwerij te Sint-Pieters-Leeuw, beter gekend als de Belle-Vue brouwerij. De 15 ton krieken worden onmiddellijk opgeslagen in houten vaten voor fermentatie. “De krieken komen elk jaar vroeger door de klimaatverandering. Dit jaar zelfs 2 weken vroeger dan vorig jaar.” zegt Karl Nienhaus, meesterbrouwer bij de Belle-Vue brouwerij. “Onze brouwers selecteerden de krieken reeds weken geleden in de boomgaarden en kijken elk jaar reikhalzend uit naar deze levering.”

15 ton krieken worden maandag 11 juli geleverd in de brouwerij van Belle-Vue. Van deze lading zijn er ook 1 ton exclusieve Schaarbeekse krieken, de absolute top van de Belgische krieken. De krieken voor Belle-Vue zijn altijd afkomstig uit België en zijn voornamelijk Kelleris krieken. Naar eeuwenoude Belgische traditie worden de krieken onmiddellijk gemengd met jong lambiekbier en toegevoegd aan houten vaten waar de spontane gisting plaatsvindt. “Net die spontane gisting maakt Kriek uniek. In de meeste andere bieren worden geselecteerde gisten gebruikt terwijl de gist voor Kriek uit de houten vaten komt waarin de krieken worden opgeslagen,” vult Nienhaus aan. Dankzij de rijping op eikenhouten foeders bekomen we een heerlijke balans tussen subtiele fruitigheid van de Kriek en de kruidigheid van Lambiek.

Klimaatverandering

De klimaatverandering heeft een impact op het tijdstip van de aankomst van de kriekenoogst gezien krieken veel zon nodig hebben en de warme temperaturen steeds vroeger in het jaar komen. “We zien dat de kriekenoogst elk jaar steeds vroeger valt. Dit jaar zelfs 2 weken vroeger dan vorig jaar. Dit zorgt voor een uitdaging op operationeel vlak gezien de fermentatie in de houden vaten in een ruimte met stabiele temperatuur en vochtigheid moet gebeuren”, zegt Nienhaus. Dat de krieken 2 weken vroeger komen heeft geen impact op de kwaliteit. “De kriekenoogst van dit jaar is van hoge kwaliteit gezien ze veel smaak bevatten hetgene samenvalt met een mooie dieprode kleur”.

50 jaar aanwezigheid in Sint-Pieters-Leeuw

De Belle-Vue brouwerij viert dit jaar ook 50 jaar aanwezigheid in Sint-Pieters-Leeuw. Voor die gelegenheid voorziet de brouwerij in het najaar iets bijzonder voor de omwonenden. “We zijn zeer trots op onze lange aanwezigheid in Sint-Pieters-Leeuw en op het feit dat we hier nog steeds Belle-Vue brouwen. Dat we de inwoners kunnen betrekken bij deze verjaardag maakt dit extra speciaal. Meer informatie over onze verrassing voor de inwoners komt later”.

Belga Image

 

 

 

Onze passie Nieuws