Krieken komen aan in brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw

Krieken komen aan in brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw

Goed jaar voor de krieken dankzij zon en regen

Naar eeuwenoude Belgische traditie werden vandaag krieken geleverd bij de AB InBev brouwerij in Sint-Pieters-Leeuw, beter gekend als de Belle-Vue brouwerij.  De tonnen krieken worden onmiddellijk opgeslagen in houten vaten voor fermentatie. “De krieken aankomst is elk jaar een hoogdag voor de brouwerij,” zegt Thierry Vanbeselaere, AB InBev brouwerijdirecteur. “Onze eigen brouwers selecteerden de krieken weken geleden al in de boomgaarden en kijken elk jaar uit naar de eigenlijke levering. Het selecteren is deel van de passie voor het bier en de start voor het brouwproces.” Dit jaar is een goed jaar voor de krieken, ze zijn groter dan vorig jaar en bevatten veel smaak met een dieprode kleur.

De krieken voor Belle-Vue zijn altijd afkomstig uit België en zijn voornamelijk Gorsem en Kelleris krieken. Elk houten vat wordt voor ongeveer 30% gevuld met krieken. De verse Lambic, het basisbier voor een Kriek, wordt daarna toegevoegd aan dat houten vat en daarna begint de spontane gisting op vat. “Net die spontane gisting maakt Kriek uniek. In de meeste andere bieren worden geselecteerde gisten gebruikt terwijl de gist voor Kriek komt uit de houten vaten waarin de krieken worden opgeslagen,” vult Thierry aan. “We kunnen geen nieuwe vaten gebruiken omdat er geen gist inzit, we hebben bij Belle-Vue vaten van 100 jaar oud die nog steeds onze specifieke gist bevatten.” Dankzij de jarenlange rijping op eikenhouten foeders bekomen we een heerlijke balans tussen subtiele fruitigheid van de Kriek en de kruidigheid van Lambiek.

Champagne van de bieren

De Gueuze en de Kriek staan bekend als  “de Champagne van België” omdat verschillende Lambiek bieren uit verschillende vaten met verschillende smaak ( meer zuur, meer houtachtig, meer zoet, enz... )  geselecteerd worden. “Ze worden dan in een bepaalde verhouding gemengd om een finaal bier te krijgen dat zoveel mogelijk overeenkomt met dat van vorig jaar. In Champagne doen ze precies hetzelfde door verschillende wijnen te combineren die gefermenteerd zijn met verschillende druivensoorten die ook verschillende smaken geven. Na hergisting wordt het een Champagne,” vertelt Thierry.

Onze passie
Contacteer ons
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux