HITTEGOLF: Brouwerijwater voor Provinciedomein Kessel-Lo

HITTEGOLF: Brouwerijwater voor Provinciedomein Kessel-Lo

Stad Leuven haalde al 1 miljoen liter water op sinds begin juni

Na de Stad Leuven zal nu ook de provincie Vlaams-Brabant gebruik maken van het gezuiverd afvalwater van de Stella Artois brouwerij. “Deze hittegolf en de droogte in de maanden april en mei doen iedereen stilstaan bij hoe kostbaar water is. Wij recycleren water uit ons productieproces en zijn trots dat we op deze manier kunnen teruggeven aan de natuur. Ook de gemeentelijke groendienst komt gemiddeld 3 keer per dag langs. Als ik door Leuven rijd, ben ik trots op het groen in de stad,” zegt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur in Leuven. De provincie zal het water inzetten in het recreatiedomein in Kessel-Lo. 

AB InBev zuivert het water uit het brouwerijproces in haar eigen waterzuiveringsstation. Het wordt intern gebruikt voor technische toepassingen en belandt ook deels terug in de Dijle. De reden is simpel: zonder water, geen bier en AB InBev ziet het ook als haar verantwoordelijkheid om mee zorg te dragen voor de omgeving.

Ook de provincie is opgetogen met het water uit de Stella Artois brouwerij. “Tot hiertoe kwam het water voor de planten grotendeels uit de vijvers van ons domein. Maar vanaf het moment dat er een verbod zou komen op oppompen komt dat soort bewatering in het gedrang. Daarom zijn we blij dat we gebruik kunnen maken van het brouwerijwater. Dit is een goed voorbeeld van hergebruik van water”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “In deze bijzondere tijd zijn lokale groene domeinen nog meer dan anders een fijne plek om te vertoeven. We willen hier graag ons steentje bijdragen,” aldus Soenen. 

Van juni tot augustus al 1 miljoen liter water voor Leuvense bomen en planten 

“We vinden steeds meer partners en we zijn ook steeds bereid om te luisteren als er vraag is. Ons water heeft de nodige certificaten en is meteen beschikbaar,” zegt Soenen. De samenwerking met stad Leuven bestaat sinds 2018. De frequentie van ophaling loopt op. Alleen al tussen juni en vandaag, haalde de Leuvense groendienst 1 miljoen liter water op.

Oproep aan boeren voor waterophaling

Door de steeds frequentere droogteperiodes, heeft AB InBev beslist om de komende periode nog een versnelling hoger te schakelen. Naast de groendiensten, biedt AB InBev het water ook aan landbouwers in de regio. Hiervoor kondigde AB InBev eerder deze zomer een samenwerking aan met de Boerenbond. “Als antwoord tegen de waterschaarste namen de landbouwsector en Boerenbond reeds verscheidene initiatieven om spaarzaam watergebruik te stimuleren zoals waterbuffering, druppelirrigatie en het verbeteren van de bodemkwaliteit … en ook constructieve partnerschappen zoals met AB InBev zijn mooie voorbeelden van een slim en efficiënt waterbeheer waar uiteindelijk iedereen beter van wordt”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Alle certificaten zijn beschikbaar en ook in de brouwerij van Hoegaarden is ophaling mogelijk. Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden voor waterophaling via : ​​​​​Leuven: https://forms.gle/6wL8crrvCkaq3t1WA  / Hoegaarden: https://forms.gle/aZcsjuz7Kj6h8Qbj9

Foto's van de eerste ophaling verschijnen later vandaag op de website.

Duurzaamheid Water