Plastic Free Plux en AB InBev helpen café Luxembourg plasticvrij te worden

Plastic Free Plux en AB InBev helpen café Luxembourg plasticvrij te worden

AB InBev financiert herbruikbare bekers

Café Luxembourg is de eerste bar op het Luxemburgplein die plasticvrij wordt. Op het plein voor het Europees Parlement verzamelen elke donderdag honderden mensen voor de populaire afterwork. Doordat het dan erg druk is, gebruiken de cafés wegwerpbekers op donderdagen. De organisatie Plastic Free Plux is een NGO onder BrusselsTogether ASBL die vorig jaar opgestart werd door Adrian Tot en Elias De Keyser. De NGO staat elke donderdag buiten, in het midden van het plein en verhuurt herbruikbare bekers uit aan de bezoekers van de bars op het plein voor een waarborg van twee euro. Wie de beker terugbrengt, krijgt die twee euro dus ook terug. Café Luxembourg is nu de eerste bar die de plux bekers binnen in hun bar zal beginnen gebruiken. De bekers worden gefinancierd door AB InBev. Plastic Free Plux hoopt op die manier het volledige Luxemburgplein plasticvrij te krijgen.

Elke donderdag 8000 bekers weggegooid
Adrian Tot: “Elke donderdag worden er op het Luxemburgplein zo’n 8000 bekers weggegooid, dat is natuurlijk erg slecht voor het milieu. Het concept van circulaire economie is onze drijfveer. We hopen onze herbruikbare bekers zo lang mogelijk te gebruiken en de beschadigde bekers te recycleren. We brengen met ons concept de eigenaars van de bars, de brouwerijen en de klanten samen om een ecologische oplossing te zoeken die een win-win is voor iedereen en hopen met de implementatie in Café Luxemburg een sneeuwbaleffect te creëren. Als we groot mogen dromen, dan hopen we natuurlijk alle cafés in Brussel plasticvrij te krijgen.”

Axel Van Tuijn, zaakvoerder van Café Luxemburg, is verheugd: "We zijn zeer tevreden over de samenwerking met ASBL Plastic Free en de steun van AB Inbev, waardoor we als eerste herbruikbare bekers op het Luxemburgplein kunnen lanceren. Wij hopen dat dit de naburige bars ertoe zal aanzetten hetzelfde te doen. Vanaf nu worden er wekelijks meer dan 1000 bekers uitgespaard in Café Luxemburg.”

AB InBev financiert duurzaam initiatief
De bekers werden gerealiseerd met de financiële steun van de AB Inbev. Voor hen past dit project binnen een bredere duurzaamheidsagenda. Laure Stuyck, woordvoerder AB InBev: “Wij zijn fier om dit initiatief mee te ondersteunen. We beperken enerzijds de hoeveelheid plastiek die in omloop gebracht wordt, anderzijds verminderen we ook het zwerfvuil op straat. Als brouwer zijn we afhankelijk van de natuur. Bier is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zonder gezond eco-systeem, geen bieren. AB InBev zet onder meer in op slimme landbouw, op waterbeheer, op circulaire verpakkingen en op klimaatregelen.”

Wie de bekers in actie wil zien, kan dat vanaf 14 februari om 18 uur in Café Luxembourg. Kom Valentijn met ons vieren op een ecologische manier!