Bier en chocolade: het perfecte huwelijk

Vrijdag 29 september 2017 — Als symbool voor Belgische culinaire traditie en vakmanschap is de combinatie van bier en chocolade op zich al een evidentie. Maar deze match made in heaven is meer dan dat. Er is namelijk een onmiskenbare magie die deze twee authentieke producten met elkaar verbindt!

Bier en food pairing is een zeer lonende en smakelijke activiteit. Wanneer bier wordt gecombineerd met specifieke recepten komen er aroma’s vrij die het beste in beiden naar boven brengen. Ook in restaurants bieden top chefs steeds vaker bier aan als onderdeel van het menu om zo smaakpaletten naar boven te brengen die verder gaan dan bijvoorbeeld bij wijn. 

Maar waarom is nu juist de combinatie van bier en chocolade zo volmaakt?

Het antwoord ligt bij de basisingrediënten: de gelijkenissen tussen cacao en mout maken de twee perfecte partners. Hun verwantschap vindt zijn oorsprong in de complexiteit van het productieproces, waarbij het langzaam en zacht roosteren van ingrediënten de inherente rijke smaken laat vrijkomen en warme aroma’s als karamel of geroosterde noten toevoegt. Die complexiteit in het productieproces resulteert niet alleen in hun subtiele aroma’s, maar overspant ook tal van gemeenschappelijke fasen: oogsten van basisgrondstoffen, pletten, fermenteren, drogen, branden…

De verschillende bierstijlen zijn minstens zo talrijk als chocoladesoorten. Alle bieren hebben karakteristieke kenmerken die op hun eigen manier door een bepaalde chocolade begeleid kunnen worden. Zoals chocolademout dat op hoge temperatuur wordt geroosterd om bier die donkere, bittere toets van zwarte chocolade te geven. Zoals het aroma van sinaasappelschil dat voor vuurwerk zorgt bij chocolade maar voor een subtiele noot in witbier. Of pure mout, dat samen met chocolade aan koekjes een zoete, gegrilde toets van biscuit geeft.

Persoonlijke smaak verschilt net zo zeer als het aantal bierstijlen. Een goede manier om dit te ontdekken, is via de ABC regel: Accent, Brug en Contrast. Accent staat voor een combinatie van dezelfde aroma’s om de smaakervaring te versterken. Donker bier wordt gebrouwen met diep geroosterde donkere mout dat specifieke smaakpaletten van chocolate en karamelnoten achterlaat. Zo smelt Leffe Bruin letterlijk en figuurlijk perfect samen met pure chocolade. Bij een Brug vullen vergelijkbare smaken elkaar aan. De combinatie van een zoete chocolade brownie met een fruitbier is hiervan het perfecte voorbeeld. Wil je echter voor een nieuwe smaakbeleving gaan? Dan combineer je best tegengestelde smaken om Contrast te creëren. Waarom niet eens je favoriete bier matchen met gezoute chocolade of chocolade gekruid met rode chili? 

De enige manier om jouw persoonlijke favoriet te ontdekken, is door het zelf te experimenteren. Gezondheid!  

Algemene voorwaarden  |  Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Conditions générales  |  Une bière brassée avec savoir, se déguste avec sagesse.