Belgische krieken komen aan in brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw

Hoogstaande kwaliteit van krieken door wisselvallig weer tijdens de lente

Leuven, 20 juli 2023 - Naar eeuwenoude Belgische traditie worden deze week krieken geleverd bij de AB InBev brouwerij te Sint-Pieters-Leeuw, beter gekend als de Belle-Vue brouwerij. De tonnen krieken worden onmiddellijk opgeslagen in houten vaten voor fermentatie. “De krieken aankomst is elk jaar een hoogdag voor onze brouwerij”, zegt Han Vandenbroucke, brouwerijmanager Belle-Vue. “Onze eigen brouwers selecteerden de krieken weken geleden al in de boomgaarden en kijken elk jaar uit naar de eigenlijke levering. Het selecteren is deel van de passie voor het bier en de start voor het brouwproces.”

Story image

De krieken voor Belle-Vue zijn altijd afkomstig uit België en zijn voornamelijk Kelleris krieken. Deze krieken zijn uitermate geschikt voor kriek door hun zuurheid, aroma en kleur. De schil van de kers is ook dikker en bevat veel meer pigmenten die zorgen voor de robijnrode kleur.

Na aankomst worden de houten vaten voor ongeveer 30% gevuld met krieken en verse lambiek, het basisbier voor een kriek. “Spontane gisting met wilde gisten en bacteriën geeft de typisch fris zurige smaak aan lambiekbieren in tegenstelling tot de meeste andere bieren waar geselecteerde gisten gebruikt worden", vult Han Vandenbroucke aan. Dankzij de rijping op eikenhouten vaten waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn, bekomen we een heerlijke balans tussen subtiele fruitigheid van de krieken en de kruidigheid van lambiek. Deze vaten zijn de laatste vaten van de geschiedenis van brouwerij Belle-Vue die teruggaat tot 1913. Lambiek is de oudste bierstijl ter wereld en Belle-Vue is de enige producent hiervan binnen AB InBev wereldwijd.

Story image

Kwaliteit krieken

Door de vele regen dit voorjaar zijn de krieken van topkwaliteit. De klimaatverandering heeft echter een impact op de start van de kriekenoogst. Zo zag Belle-Vue de voorbije jaren dat de aankomst van de kriekenoogst telkens vroeger in het jaar plaatsvond, gezien de warmere temperaturen. Dit zorgt voor een uitdaging op operationeel vlak gezien de fermentatie in de houten vaten in een ruimte moet gebeuren die stabiel is qua temperatuur en luchtvochtigheid. Dit jaar vond de oogst plaats op het normale tijdstip gezien de natte en frisse lente.

Story image
Story image
Story image

 

 

 

 

Onze passie