AB InBev, The Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive en Unilever zoeken starters die mee willen denken over duurzame oplossingen

DOEL: Samen werken aan duurzaamheidsuitdagingen die geen enkel bedrijf alleen kan oplossen.

Vandaag lanceren AB InBev, The Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive Company en Unilever een oproep naar bedrijven wereldwijd om oplossingen aan te dragen voor specifieke duurzaamheids- en sociale vraagstukken. De verschillende partners ondertekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst met als duidelijk doel: samen oplossen wat geen enkel bedrijf alleen kan. Door het bouwen van een ecosysteem willen de verschillende partners innovatie stimuleren, ze bieden ondersteuning, omvang en schaalgrootte aan gepassioneerde ondernemers om hun oplossingen sneller op de markt te brengen. De nieuwe partners stappen in het bestaande en gelauwerde 100+ Accelerator programma van AB InBev. De 100+ Accelerator, gelanceerd in 2018 door AB InBev, is een incubator en ondersteunde ondertussen al 36 bedrijven in 16 landen, in totaal haalden die start-ups zo’n 200 miljoen dollar op. Ondernemingen kunnen zich inschrijven vanaf vandaag tot 31 mei op www.100accelerator.com

AB InBev mobiliseert met het wereldwijde 100+ Accelerator programma en met haar partners ondernemingen voor het vinden van duurzame oplossingen voor uitdagingen op vlak van supply chain, waterbeheer, groene logistiek, duurzame landbouw en circulaire economie. De missie is de verschuiving van de wereld naar duurzame oplossingen versnellen en zaken doen op de juiste manier, niet op de gemakkelijke manier.  Naast de financiering van proefprogramma's biedt de 100+ Accelerator directe ondersteuning aan startups door speciale teams toe te wijzen om hun nieuwe technologieën in een grote wereldwijde toeleveringsketen te helpen testen. De toevoeging van The Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive en Unilever breidt deze unieke aanpak verder uit en zal de draagkracht van het merk en de missie van de AB InBev 100+ Accelerator verder verstevigen. 

30 bedrijven gezocht

Het 100+ Accelerator programma biedt plaats voor 30 bedrijven en focust op verschillende thematieken zoals waterbeheer, klimaatactie, circulaire verpakking, upcycling en duurzame landbouw. De verschillende start-ups moeten door een selectieprocedure en moeten aantonen wat hun absolute meerwaarde is. De ondernemingen die geselecteerd worden, mogen rekenen op een ondersteuning die oploopt ter waarde van $100.000. 

"We zijn absoluut verheugd dat The Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive en Unilever zich bij ons, als stichtende partners in de 100+ Accelerator, aansluiten", zegt Tony Milikin, chief procurement, sustainability en circular ventures officer van AB InBev. "Samen streven we ernaar de toepassing van duurzame oplossingen te stimuleren door fantastische innovaties te financieren en te versnellen die de wereld zullen veranderen door al onze bedrijven duurzamer te maken. Duurzaam ondernemen is slim ondernemen, en we werken aan het oplossen van grote problemen die geen enkel bedrijf alleen kan oplossen. Met onze gecombineerde wereldwijde reikwijdte kunnen we de vooruitgang naar een duurzamere toekomst versnellen." 

36 bedrijven ondersteund in 3 jaar  

De startup-innovaties van de 100+ Accelerator hebben al een enorme impact gehad. Zo werd onder meer het eerste thermische zonnesysteem geïnstalleerd in een fabriek van AB InBev en werden er gerecycleerde batterijen ontwikkeld voor elektrische voertuigen die hernieuwbare elektriciteit opslaan. In eigen land werkte AB InBev onder koepel van 100+ Accelerator samen met Do Eat en Pure Value, beiden start-ups die inzetten op duurzaamheid. Pure Value ontwikkelde duurzame Proteus displays. De Proteus displays hebben als hoofddoel 85% karton te besparen en zijn ondertussen geïntroduceerd in enkele supermarkten. Do Eat maakte eetbare verpakkingen op basis van restgranen van AB InBev. De afgelopen twee jaar ondersteunde het programma 36 bedrijven in 16 landen met expertise en financiële ondersteuning. In totaal haalden deze start-ups en kmo’s al 200 miljoen dollar op via investeerders. 

Ingebed in het programma is ook een focus op sociale uitdagingen, die onlosmakelijk verbonden zijn met vooruitgang op milieugebied. Vanaf het begin heeft de 100+ Accelerator wereldwijde partnerschappen ontwikkeld, waaronder One Young World en Female Founders Alliance, evenals tientallen lokale en regionale relaties om een groep van diverse oprichters op te bouwen. 

Partners 

"Duurzaamheid is van fundamenteel belang voor de manier waarop wij zakendoen en onze strategieën vormgeven", aldus Brian Smith, president en chief operating officer van The Coca-Cola Company. "Wij streven ernaar om samen te werken met partners, waaronder vernieuwers, om duurzamere oplossingen op de markt te brengen door gebruik te maken van onze omvang en schaal. We zijn verheugd om partner te zijn van de 100+ Accelerator."  

"Het doel van Colgate is duidelijk -- wij stellen ons een gezondere toekomst voor alle mensen, hun huisdieren en onze planeet voor," zei Patricia Verduin, chief technology officer van Colgate. "En we weten dat we ons doel sneller en effectiever kunnen bereiken met even toegewijde partners als AB InBev, Coca-Cola en Unilever. Door stichtend lid te worden van de 100+ Accelerator, verhogen wij de duurzaamheid, versnellen wij het innovatieproces en maximaliseren wij uiteindelijk onze collectieve impact."  

Marc Engel, chief supply chain officer van Unilever, voegde hieraan toe: "De 100+ Accelerator stelt sectoren in staat samen te werken om duurzame innovatie te stimuleren. Samenwerkingsverbanden zoals deze zijn van cruciaal belang voor het transformeren van wereldwijde toeleveringsketens naar een groenere toekomst. Het onderdeel sociale ongelijkheid van het programma sluit ook aan bij Unilevers waarden; dit jaar hebben we toegezegd dat we ervoor zullen zorgen dat iedereen die direct goederen en diensten aan ons levert in 2030 een leefbaar loon ontvangt, we gaan meer geld besteden aan leveranciers uit ondervertegenwoordigde groepen en we hebben toegezegd 10 miljoen jonge mensen op te leiden. Door de krachten van onze bedrijven te bundelen, ben ik enthousiast over de impact die het programma zal hebben. We moeten klimaatverandering en sociale ongelijkheid aanpakken om te zorgen voor een wereld die positief en gezond is voor mensen en de planeet." 

De inschrijvingen lopen van 22 april tot 31 mei op www.100accelerator.com.  

Duurzaamheid
Contacteer ons
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux
Laure Stuyck External Communication Manager BeLux