AB InBev plant baanbrekende innovatie via milieuvriendelijke thermische zonnetechnologie in Namibische brouwerij 

AB InBev plant baanbrekende innovatie via milieuvriendelijke thermische zonnetechnologie in Namibische brouwerij 

  • Via innovatieve, duurzame Europese technologie wil de Belgische brouwer ongeveer 700 ton CO2-uitstoot per jaar besparen.  
  • Thermische zonnetechnologie zal voor het eerst gebruikt worden binnen AB InBev.  

28 november 2023, Leuven - AB InBev zal de komende jaren 3,2 miljoen euro investeren om haar brouwerij in Okahandja, Namibië, energiezuiniger te maken. Samen met de Oostenrijkse thermische zonnetechnologiespecialist HELIOVIS zal AB InBev een thermisch zonne-energiesysteem installeren, de HELIOtube®, rond de Okahandja-brouwerij in Namibië. Door deze innovatie zal de brouwerij naar verwachting minder afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen en verwacht de brouwer ruim 700 ton CO2 per jaar te besparen.

Duurzamer brouwen met thermische zonne-energietechnologie  

AB InBev zal samen met haar partner HELIOVIS een thermische zonne-installatie installeren rond de Okahandja-brouwerij, bestaande uit twee HELIOtubes®. De HELIOtube® is een opblaasbare zonnecollector met parabolische trog, ontworpen om zonnestraling op te vangen en om te zetten in warmte-energie. De verzamelde zonnewarmte wordt vervolgens gebruikt om stoom op te wekken voor het brouwproces, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd. Met dit project zet AB InBev een nieuwe stap in de richting van haar ambitie om tegen 2040 Net Zero in haar volledige waardeketen te bereiken.

GITEC, het wereldwijde innovatiecentrum van AB InBev gevestigd in Leuven, België, vond deze sleuteloplossing voor de brouwerij in Namibië bij HELIOVIS. Het project in Namibië krijgt ook de steun van het Klimaatactieprogramma van de Vlaamse Regering, dat zich richt op klimaatprojecten in ontwikkelingslanden.

Tim Moerman, ESG & Sustainability Director biAj AB InBev: “De zon schijnt gemiddeld bijna 10 uur per dag in Namibië, dus het was voor ons vanzelfsprekend om te investeren in zonnetechnologie. Onze partner HELIOVIS is een pionier met zijn HELIOtube®: de HELIOtube® wordt gereinigd met perslucht, wat ideaal is in drogere gebieden zoals Namibië. We zijn enorm trots om deze innovatie in Namibië te introduceren. Het zal de eerste keer zijn dat deze technologie binnen AB InBev wordt toegepast."

Caspar von Moy, CCO van HELIOVIS voegt hieraan toe: “Industriële proceswarmte is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de wereldwijde vraag naar energie, waarvan het overgrote deel momenteel wordt geleverd met behulp van fossiele brandstoffen. Het koolstofarm maken van deze sector is noodzakelijk als we de wereldwijde klimaatdoelstellingen willen bereiken. Met dit project willen we aantonen dat onze emissievrije thermische zonne-energietechnologie kan worden toegepast in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, en dus ook in andere geschikte brouwerijen. We zijn verheugd om samen te werken met AB InBev, een sterke partner voor deze innovatie. Door de steeds langere droge periodes, die ook in traditioneel minder droge gebieden voorkomen, zal deze technologie wereldwijd steeds belangrijker worden.

Extra stimulans voor lokale economie in Namibië

Vandaag stelt AB InBev in Namibië meer dan 100 mensen tewerk in de lokale brouwerij- en distributiecentra. Verwacht wordt dat deze duurzame innovatie met de HELIOtube® lokale leveranciers nog meer kansen zal bieden.  

Door de introductie van deze technologie wil de brouwerij in Namibië klimaatbestendiger worden, de energiekosten voor het runnen van de brouwerij verlagen en bijdragen aan de duurzaamheidsinspanningen van de Namibische regering.