AB InBev lanceert Tripel Karmeliet Alcoholvrij: innovatie met ‘slimme gist’

AB InBev lanceert Tripel Karmeliet Alcoholvrij: innovatie met ‘slimme gist’

Leuven, 19 november 2025 — AB InBev zet een nieuwe stap in alcoholvrije bierinnovatie met de lancering van Tripel Karmeliet alcoholvrij, een 0,4% bier dat trouw blijft aan de authentieke smaak en complexiteit van Tripel Karmeliet. Het bier werd afgelopen weekend in primeur gelanceerd tijdens de Horeca Expo in Gent. Vanaf januari 2026 zal het bier beschikbaar zijn in horeca en retail in België, gevolgd door Nederland en later Frankrijk.

Tripel Karmeliet Alcoholvrij wordt gebrouwen met dezelfde kenmerkende ingrediënten als de klassieke Tripel Karmeliet: drie granen, gerst, haver en tarwe, en een zorgvuldig geselecteerde mix van kruiden. Het resultaat is een rijk en volwaardig bier dat ondanks zijn lage alcoholgehalte trouw blijft aan het karakter van Tripel Karmeliet.

De sleutel tot deze innovatie is een nieuwe, ‘slimme gist’ ontwikkeld in het AB InBev Global Innovation & Technology Center in Leuven. Deze gist fermenteert enkel eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, maar niet de meer complexe suikers maltose en maltotriose. Daardoor ontstaat er slechts een minimale hoeveelheid alcohol, terwijl de gist toch een volledige vergisting en rijke smaakontwikkeling mogelijk maakt. Deze is perfect voor het brouwen van bieren met een complexer smaakaroma, zonder gebruik te maken van dealcoholisatie.

Met Tripel Karmeliet alcoholvrij breidt AB InBev zijn aanbod van alcoholvrije bieren in België verder uit, het is intussen het achtste alcoholvrije bier dat de brouwer op de Belgische markt introduceert.