AB InBev en Cofinimmo herstellenBrusselse havengebouw Cheval Marin in oude glorie

Vrijdag opent het Oude Brusselse havenhuis “ChevalMarin” of “Zeepaardje” opnieuw zijn deuren. Het monumentale pand op de hoek van de Varkensmarkt en de Baksteenkaai in Brussel stond meer dan 20 jaar leeg en werd recent door Cofinimmo en AB InBev in al zijn gloriehersteld. Ooit maakte dit havenhuis deel uit van het levendige Brusselse havenkwartier, maar met het verdwijnen van de haven werd het daarna op allerlei manieren ingevuld, waaronder horeca. Als Belgische brouwer zien we het als onze taak om te investeren in Belgisch patrimonium en om ons Belgisch erfgoed in ere te herstellen. We zijn ervan overtuigd dat wij hiermee, samen met de uitbaters en Cofinimmo, een meerwaarde creëren voor de Brusselse horecamarkt,” zegt Glendal Vandenbempt, Directeur Horeca AB InBev België. De nieuwe uitbaters, Jalal Pousseur en Johnny Malfait, openen vrijdagavond officieel de deuren van de nieuwe “Cheval Marin” met optredens en dj sets.  

Cofinimmo, de eigenaar van het historische pand, restaureerde het oude havengebouw uit de 17de eeuw in samenwerking met AB InBev. Voor Cofinimmo het sinds 2002 geklasseerde gebouw eind 2015 kocht en de bouwvergunning overnam, stond het meer dan 20 jaar te verkommeren en werd het een echte stadskanker. De renovatie- en inrichtingswerken namen in totaal meer dan 2 jaar in beslag. Het resultaat mag gezien worden: alle historische onderdelen op het gelijkvloers zijn in ere hersteld en ook de gerestaureerde Vlaamse Renaissancegevel is een prachtige aanwinst voor de stad Brussel. De bovenste verdiepingen werden omgebouwd tot appartementen. 

Visie op Brusselse horeca

Het Brusselse horecalandschap is bijzonder belangrijk voor AB InBev. De voorbije vijf jaar heeft de brouwer rond de 150projecten geïnitieerd op het vlak van renovatie, nieuwe concepten en historische panden. Dat gaat van kleine opfrissingswerken over totaalrenovaties of nieuwe concepten. “De stad verandert, wijken veranderen, de demografie verandert. Deze, en zoveel andere factoren, worden bij al onze beslissingen mee in rekening genomen. We geloven zowel in authentieke bruine Brusselse kroegen als in nieuwe of renovatieprojecten die de wijk opwaarderen,” vult Maarten Mairiaux, directeur Horeca Brussel, aan. 

Cofinimmo renoveert historisch pand 

Cofinimmo, de eigenaar van het pand, voerde de restauratieuit met respect voor de originele elementen en volledig volgens de voorschriften van de diensten van Monumenten en Landschappen. Er ging een uitgebreide voorafgaandelijke studie vooraf en het project werd daarna in een sneltempo van 14 maanden gerealiseerd. Dit is te danken aan de expertise en opvolging van Cofinimmo’s interne teams, hun externe studiebureau’s en van de  Directie Monumenten en Landschappen, de samenwerking met gespecialiseerde onderaannemers en topvaklui en soms zeer zeldzame stielmannen, allen aangestuurd door de hoofdaannemer, Monument Group. “We geven het gebouw een zinvolle stadsfunctie, zoveel mogelijk met respect en behoud van de oorspronkelijke materialen. Dit geeft het pand een meerwaarde voor de hele buurt,” zegt Jimmy Gysels, Head of Property Management van Cofinimmo.

Uitleg bij concept door uitbaters

Vrijdagavond zal Cheval Marin officieel de deuren openen voor het grote publiek. De uitbaters mikken op een gevarieerd publiek en bieden ontbijt- als lunchmenu’s evenals tapas ’s avonds. Het horecapand benut zowel de gelijkvloerse als de eerste verdieping.  Op de eerste verdieping kunnen concerten en optredens worden georganiseerd.  Afgetrapt wordt er met de wedstrijden van het WK voetbal die er live zullen kunnen worden gevolgd.

Nieuws