bgbg
swoosh

Grondstoffen

 

Kleur en een mooie schuimkraag. Als we een slokje nemen, proeven we afhankelijk van het bier een zekere bitterheid, of eerder fruitigheid, volmondigheid, karamelsmaak, …
Maar waarom heeft elk bier een bepaalde kleur en smaak?
Het geheim ligt niet enkel in het brouwproces, maar ook in de kwaliteit van de ingrediënten:

Water

 
Water is een belangrijk element in het brouwproces. De minerale samenstelling heeft een grote invloed op de kleur en de smaak van het bier. Het water dat als grondstof voor het bier wordt gebruikt, noemen we brouwwater. 
 
Daarnaast wordt stoom gebruikt voor de verhitting en voor de reiniging van de installaties.
 

Mout

Mout is gekiemde en gedroogde gerst. 
 
Gerst kennen we als een rijke zetmeelbron. Door in de mouterij het natuurlijke kiemproces op te starten, ontstaan er enzymen in de gerstkorrel (waarom dat belangrijk is, leest u in het hoofdstuk brouwen). Het kiemproces wordt stopgezet door de “groenmout” te drogen en te branden.
Afhankelijk van de temperatuur waarop dit gebeurt, krijgt de mout een bepaalde kleur en smaak. Zo bepaalt de keuze van de moutsoort de kleur en de smaak van het bier.
 
Mout bevat naast enzymen en zetmeel ook eiwitten. Die dragen bij aan de volmondigheid van het bier en een mooie schuimkraag.

Hop

Hop bevat bitterstoffen die de bitterheid van het bier bepalen. Daarnaast bevat hop ook essentiële oliën die mee het aroma van het bier bepalen. 

Gist

 
Gisten zijn micro-organismen die suikers omzetten in alcohol en CO2. 
 
Elk bier heeft zijn eigen reincultuur. Dat is een populatie van gistcellen die afstammen van eenzelfde moedercel. Om een constante smaak en aroma te garanderen, wordt de nodige hoeveel gist altijd gekweekt op basis van die reincultuur.
 
Men spreekt van hoge, lage of spontane gisting. Dat hangt af van hoe en op welke temperatuur gist de suikers omzet.
 

 

Brouwerijbezoeken

www.breweryvisits.com 


Anheuser-Busch InBev © 2019